Як збільшити самоконтроль: лайфхак від психологів

За даними нового дослідження науковців з університету Джорджії, для того, щоб підвищити само-контроль, достатньо прополоскати рота солодкою водою.

Під час експерименту, в якому взяв участь 51 доброволець, потрібно було викреслити всі букви "е" з сторінки тексту (задача, про яку відомо що вона послаблює самоконтроль)

Під час другого завдання, потрібно було визначити, яким кольором надруковані слова (однак задача ускладнювалася тим що ці слова, в свою чергу, були назвою кольорів, що не співпадали з кольором букв). Тобто, потрібно було постійно контролювати себе, щоб не читати слово, а дивитися лише на колір букв. При цьому, вимірювали час реакції - скільки секунд потрібно щоб визначити колір слова.

Учасники були розділені на дві групи - одна з них використовувала для ополіскування рота воду з цукром, інша - воду з солодким цукро-замінником.

Згідно з результатами, група що використовувала воду з цукром, показала значно кращі результати під час другого експерименту, ніж група, що використовувала воду із штучним підсолоджувачем.

Відносно давно відомо, що цукор здатен підсилювати самоконтроль (через те, що глюкоза у вашому тілі додає енергії, що допомагає тримати увагу). Однак схоже існує скорочений механізм: глюкоза стимулює вуглеводні сенсори язика, що надсилають сигнал в мотиваційні центри мозку - які в свою чергу наказують нашому тілу збільшити увагу.

Дослідники сумніваються, що полоскання рота солодкою водою зможе полегшити позбавитися від таких сильних звичок, як паління - однак за допомогою цього простого методу можна суттєво збільшити само-контроль та рівень уваги для будь-якої короткострокової задачі.

наука психологія

Знак гривні
Знак гривні