Математики запропонували новий метод перевірки виборів на чесність

Міжнародна група вчених (Австрія, США, Росія) надрукувала роботу з новою моделлю оцінки рівня фальсифікацій на виборах, та порівняла між собою вибори у багатьох країнах. Нещодавні вибори в Росії та Уганді показали найгірший, приблизно рівний, результат.

В останні десять років цей напрямок досліджень досить інтенсивно розвивався, наприклад математичні нерегулярності явки на виборах в російську Думу в 2011 році були одним із аргументів щодо того, що підрахунок голосів відбувся нечесно.

Нова робота, схоже, є більш сильним результатом ніж метод, який використовували росіяни в 2011 та в 2012 році (а ми в 2010 році, під час виборів президента). Так, параметрична модель з нової роботи показує стійкі результати при дуже різних масштабах агрегації даних, від окремих дільниць до областей, плюс дослідники не роблять припущень щодо нормального розподілу явки (принаймні в масштабах більше, ніж масштаб виборчої ділянки). Частину методів, використаних в 2011 році, їх противники критикували за припущення, що явка в масштабах країни мусить мати нормальний розподіл.

Залежність кількості дільниць(колір) від явки (горизонтальна вісь) та кількості голосів відданих за переможця виборів (вертикальна вісь)

На ілюстрації ви можете побачити так звані "відбитки пальців" різних виборів, по горизонталі відкладена явка, по вертикалі - рівень підтримки переможців виборів. Дослідники відмовляються від припущення, що при чесних виборах картинка має бути такою як в Швейцарії або Румунії (двомірний гауссіан). Так, в Канаді чітко видно два горба, які відповідають франко- та англомовним виборцям. Однак, якщо голоси розмиваються в сторону правого верхнього кута, як у випадку Росії та Уганди, а також з'являється другий центр в правому верхньому куту, що відповідає дільницям з "100%-ю явкою та 100%-ю підтримкою переможця", є сильна підозра що з виборами щось не так.

Отже, вчені побудували модель, яка припускає два головних методи фальсифікацій: 1. голоси від усіх інших партій (та тих хто не проголосував), з якоюсь ймовірністю дописують (докладають) до голосів партії влади, яка стане переможцем на виборах (поступові фальсифікації ) 2. всі голоси інших записують в результат партії переможця (екстремальні фальсифікації)

Дослідникам вдалося встановити, наприклад, що на останніх виборах в Держдуму Росії в 2011 році першим типом фальсифікацій займалися на 62% дільниць (другим - на 2.8% дільниць). На президентських виборах в Уганді цей показник склав 68%.

Зауважимо, що метод дає також можливість явно підрахувати, скільки відсотків голосів було сфальсифіковано, однак в зазначеній статті такі числа не наводяться (за оцінкою по одному з графіків, там наведених, розмова йде про ~20% доданих голосів, які незаконно отримала "Єдіная Россія" в 2011 році)

Зкачати собі дослідження повністю

явка вибори математика

Знак гривні
Знак гривні