Медики з Бостонського дитячого центру зробили відкриття, місце якому у фантастичних фільмах

Лікарі розробили спінену рідину з мікро-частинок на основі ліпідів, ін'єкція якої дозволяє підтримати життя людини, яка не здатна дихати самостійно, протягом 15-30 хвилин.

Можливі напрямки застосування очевидні, ось лише декілька з них:
- порятунок пацієнтів у місцях, де немає апаратів штучного дихання
- використання ін'єкції для глибоководного пірнання
- порятунок з підводних плавальних засобів
- відмова від дихання у місцях з отруйним газом (тимчасовий "протигаз")

Мікро-частинки (діаметр яких 2-4 мікрометра) містять кисень у кількості, що в декілька разів більша, ніж можуть переносити еритроцити. Всередині судин частинки деформуються від тиску, і виділяють кисень необхідний для підтримки життя. В 100 мл розчину міститься близько 50-90 мл кисню. За 4 секунди ~70% кисню переходить в кров.

Досліди на кролях, яким обмежували дихання, показали, що протягом секунд артеріальний вміст кисню збільшується до нормального рівня.

Дія ін'єкції продовжувалася близько 15 хвилин. Випадки зупинки серця та пошкодження внутрішніх органів у тварин з ін'єкцією порівняно з іншими тваринами, що теж перебували в умовах обмеженого дихання, спостерігалися значно рідше.

Можливість доставки кисню та інших газів напряму в кров, за думкою самих лікарів, може бути використано для порятунку пацієнтів з обмеженнями дихання, а також дозволить застосувати принципово нові способи діагностики та лікування, під час яких можна буде подавати різні кількості кисню окремо для кожного органу.

технології медицина

Знак гривні
Знак гривні