Звідки походять індоєвропейці? Відповідь може вас здивувати

Новозеландські вчені (еволюційні біологи, до речі) опублікували в авторитетному журналі Science свою роботу на межі лінгвістики та прикладної математики. Вони спробували за допомогою аналізу великої кількості текстів встановити вік пра-індоєвропейської мови, і дати таким чином відповідь на питання - звідки прийшли індоєвропейці?

Оновлено: Нью-Йорк Таймз надрукував гарну інфографіку на цю тему

Існує дві конкурентних гіпотези - головна на сьогодні так звана "курганська", що спочатку це були кочівники із степу, які вперше дали про себе знати на прикаспійських просторах (вони з'явилися 5-6 тисяч років тому). За іншої гіпотези, люди що розмовляли пра-індоєвропейською мовою, вже 9 тисяч років тому жили в Анатолії, на території сучасної Туреччини. Отже, якщо визначити вік пра-індоєвропейської мови, можна із значною долею впевненості обрати між цими двома варіантами.

Тепер найцікавіше: метод новозеландців використовує той експериментальний факт, що базові слова (наприклад частини тіла, назви рельєфу, прості геометричні співвідношення або означення родинних зв'язків) у всіх відомих мовах дуже рідко запозичуються та змінюються досить повільно, із визначеними швидкостями.

Тому теоретично, за кількістю таких змін можна підрахувати час, коли дві різні на сьогодні мови "розійшлися" між собою, маючи спільного предка.

Метод відомий з 30-х років 20 сторіччя і називається глоттохронологія, однак новий підхід від новозеландців є в тому, що їм вдалося за допомогою сучасних методів статистичного моделювання вирішити головну проблему - врахувати, що швидкість зміни різних мов все ж таки може значно відрізнятися.

Таким чином, вченим за допомогою статистичного аналізу споріднених слів у 87 живих та мертвих індоєвропейських мовах, вдалося знайти час першого "розщеплення" праідоєвропейської мови на два різних "потоки", і це відбулося 8700 років тому назад (див. малюнок), що несподівано дає дуже точне підтвердження "анатолійській" гіпотезі, і тому, що індо-арійці були не кочівниками зі сходу, а землеробами.

Часовий графік розходження та виникнення основних груп індо-європейських мов. Кочівники зі сходу і поруч не стояли

наука мова

Знак гривні
Знак гривні