Інфографіка дня: як роботи захопили Wall Street

На анімованому графіку, що нижче, показано як за останні роки (з 2007 по 2012) зросла кількість квотувань акцій, зроблених за допомогою High Frequency Traiding(HFT) - "високочастотної торгівлі", коли цінні папери протягом секунди міняють ціну багато разів, і ці зміни роблять не люди, а комп'ютерні алгоритми.

 

 

Станом на сьогодні, більше 80% усіх торгів - це HFT - тобто акції купує і продає армія роботів. Хоча більшість фондів вважають що це нормально, вже було декілька випадків, які підтверджують небезпеку такого підходу - наприклад, блискавичне падіння ринку в 2010 році , або втрата фірмою Кінгз Кепітал близько 400 млн доларів на минулому тижні - через помилку в алгоритмі "високочастотної торгівлі".

Інфографіка, яку створила компанія Nanex, дуже ефектно демонструє масштаб проблеми. З такими об'ємами квотувань, поведінка багатьох алгоритмів із складною взаємодією може призвести до цінової спіралі і падіння усього фінансового ринку, і люди при цьому не здатні ні передбачити ані вплинути на перебіг подій. У зв'язку з цим, в США навіть лунають голоси обмежити "високочастотну торгівлю" за допомогою мікро-податку за кожну зміну ціни.

 

datavis фінанси

Знак гривні
Знак гривні