Які рекорди будуть встановлені на Олімпіаді в Лондоні? (наукова модель, цікавий прогноз)

Філіпо Радуччі створив модель, згідно якої можна прогнозувати результати переможців на спортивних змаганнях. Він проаналізував відносні покращення показників атлетів, що виграли золоті медалі на олімпіадах протягом останніх декількох десятків років.

Так, він стверджує що атлети з кожною олімпіадою наближаються до умовних максимальних показників у відповідному виді спорту, а також що покращення попередніх результатів (однак не власне результати!) на іграх розподілені по нормальному закону.

Покращення рекордів в історичній перспективі можуть бути пояснені декількома факторами: атлети стають більш професійними, краще тренованими, мають більше можливостей брати участь в змаганнях, кількість професійних атлетів зростає, відповідно зростає конкуренція, нові технології сприяють рекордам. З іншої сторони, завжди можуть трапитися умови, коли результати будуть трохи гіршими, ніж на попередній олімпіаді: метеорологічні та географічні умови, досвід та фізичні кондиції учасників, тощо.

Радіччі з'ясував, що подібні закономірності повторюються щонайменш для 55 різних типів змагань, і навіть підрахував найкращі можливі результати для цих видів спорту:

Піки червоних кривих на графіках - це можливі граничні результати у відповідному виді спорту. Наприклад, година 40 хвилин для чоловічого марафону ( графік a), трохи більше 8 метрів для жіночого стрибка в довжину (графік b)

Наприклад, за його моделлю обмеженням для бігу на сто метрів(чоловіки) є результат, близький до 8.28 секунд.

Нижче ви можете ознайомитися з прогнозами дослідника щодо результатів у різних видах для поточних олімпійських ігор (крайня права колонка). Стаття Радіччі була опублікована 12 липня, однак можна побачити, що у нього є досить непогані співпадіння з прогнозом, наприклад для плавання на короткі дистанції (чоловіки).

наука спорт

Знак гривні
Знак гривні