Агенція DARPA навчилася гасити полум'я звуком та електромагнітним полем

Американська оборонна агенція з передових технологій (DARPA) відома тим, що час від часу здійснює розробки, які сильно просувають вперед технології та науку (у свій час вони зробили перший прототип інтернету)

Чергове досягнення - це експерименти з полум"ям, відео з якими ви можете побачити нижче. Команда дослідників встановила по одному динаміку з кожної сторони палаючого рідкого палива, і показала що воно може бути контрольоване за допомогою звуку. Звук підсилює швидкість повітря, яке робить більш тонкою зону, де відбувається згоряння.

Як тільки ця зона зменшується, одразу загасити полум"я стає значно легше. Більше того, звук не повинен бути особливо голосним, для того щоб досягнути такого ефекту - головне використати правильні частоти.

Група дослідників також змогла загасити невелике полум'я за допомогою електромагнітного поля спеціальної форми. Це поле створює "іонний вітер", що впливає на плазму полум'я і міняє його форму або навіть повністю здатне його загасити.

Обидва способи гасіння - звуком та електромагнітним полем, особливо стануть у нагоді під час гасіння пожеж в обмежених просторах. Залишилася дрібниця - довести на практиці, що у такий спосіб можна гасити значно більше полум'я, ніж у лабораторних умовах.

технології фізика

Знак гривні
Знак гривні