Візуалізація дня: мистецтво числа Пі

Мартін Крживінськи, автор оригінальних способів малювати великі графи (hive plot та chord diagram) створив декілька дуже гарних візуалізацій, присвячених знаменитим математичним числам - π, ε, φ.

Він почав з ідеї від Крістіана Ілієса Васілє (Cristian Ilies Vasile) зобразити цифри числа π у вигляді різновиду "хордової діаграми", де по черзі кожна наступна цифра з'єднана аркою з попередньою.

Перших десять тисяч цифр числа π

 
 

Далі, він додав "бульбашковий графік", що показує яка цифра зустрічається безпосередньо перед поточною цифрою(колір і позиція кола), і скільки разів підряд(розмір кола). Наприклад, коли ми дійшли до цифри 5 на початку числа π (3,1415), то на графіку ми маємо бульбашкою показати цифру 1, яка зустрілася перед цифрою '5' один раз. Це - внутрішнє коло з бульбашками. Зовнішнє коло показує теж саме, для цифр що йдуть *після* поточної.

 
 

На малюнку нижче показані "бульбашкові графіки" одразу для трьох знаменитих математичних чисел: π, ε, φ. Дві незвичайно великі кульки для 9 вгорі малюнку показують послідовність 999999, яка дійсно згаходиться на 762-й позиції з початку числа π.

 
 

Наостанок Мартін Крживінськи розфарбував кожну цифру в окремий колір, і розташував їх у вигляді точок на кривій, що зветься спіраллю Архімеда. Вийшло дуже естетично!

перших 13.5 тис цифр числа Пі

Цікаво, що інструмент для створення таких візуалізацій (хордових діаграм) є програмою з вільним кодом, яку ви можете використовувати для того, щоб створювати подібну красу.

До речі, як би ви назвали подібний тип графіків, chord diagram, українською мовою?
Варіанти:
- хордова діаграма
- секторно-радіальні графіки

математика datavis

Знак гривні
Знак гривні