Людство вперше вийшло за межі Сонячної системи

Днями відбувається подія, яку можна вважати найбільшим досягненням людської цивілізації - космічний апарат Вояджер-1 вийшов за межі Сонячної системи.

Після 37 років польоту і пройденої відстані у майже 18 мільярдів кілометрів, корабель-робот на минулому тижні зафіксував різку зміну кількості частинок, які потрапляють у його детектори, та підвищення температури.

Згідно моделі, якою користуються вчені-астрофізики, це означає що апарат поступово (зі швидкістю 10 км на секунду) виходить з геліосфери - оболонки, якою оточена наша Сонячна система, і входить в зону "геліо-чохла", де знаходяться більш енергетичні частинки (жовта зона на картинці).

Так виглядає модель зон, через які проходить Вояджер, зображення: NASA/JPL-Caltech

Також, про вихід за межі геліосфери свідчить ряд інших показників: збільшення кількості низькоенергетичних космічних променів, які не можуть потрапити в геліосферу самі. Отже, їх поява означає наближення зони міжзоряного вакууму, близького до абсолютного.

Остаточним підтвердженням виходу буде зміна в орієнтації магнітного поля, та зміна характеристик "міжзоряного вітру". "Вітер" з частинок після виходу буде значно більш "холодний", (з меншою енергією), ніж в Сонячні системі (де апарат реєстрував "сонячний" вітер).

Апарат почав входити в геліосферу в 2004 році.

Так виглядав Вояджер-1 перед стартом

Батарей апарату, відправленого на дослідження у 1977 році, за розрахунками, може вистачити до 2020 року. Дивовижно, що весь цей час вчені продовжать отримувати інформацію з Вояджера, і віддавати йому команди - щоправда, вже тепер час проходження радіосигналу до корабля складає майже 16 годин 40 хвилин!

Але ще більш дивовижне, це дані які зараз надходять від апарату: з цими даними ще ніхто ніколи не працював; вчені навіть не знають всього, що можна очікувати, і справжнім захопленням є спостерігати, що космологічні моделі, побудовані за допомогою розуму та експериментів на Землі, в підтверджуються на такій відстані від нашої планети.

Нижче: зображення Землі з відстані у 6 млрд кілометрів, зроблене Вояджером-1 у 1990 році (наша планета обведена колом). Як сказав про цю фотографію астроном Карл Саган - "Вся наша історія трапилася на цій маленькій крапці. Вона - наш єдиний дім"

Знамените фото під назвою "Нечітка блакитна крапка".

Підпишіться на твітер Вояджера-1, через який він найбільш оперативно (із затримкою всього у 17 годин) повідомляє всі найгарячіші новини: http://twitter.com/NASAVoyager

земля вояджер космос

Знак гривні
Знак гривні