Зміна клімату: найгірші сценарії невідворотні?

Таку інформацію нещодавно оприлюднили декілька авторів знаменитого прогнозу 40-річної давності "Межі для зростання". Нагадаємо, що прогноз був зроблений на основі комп'ютерної моделі World3 розробленої в МІТ.

Йорген Рендерс, один з учасників моделювання, нещодавно випустив книгу - з аргументами на користь того, що в другій половині 21 сторіччя людство потрапить в стан, який найкраще назвати "апокаліпсис", внаслідок впливу глобальної кліматичної катастрофи, яку ми не змогли вчасно зупинити.

За словами Деніса Мідовза, почесного професора університету Нью-Гемпшир, який очолював у свій час команду, що розробила World3 в Массачусетському Технологічному, а потім брав участь у перегляді моделі в 1994 та 2004 роках, людство втратило шанс запобігти найгіршим сценаріям.

Оригінальний прогноз дав декілька сценаріїв, в частині з них люди мали змогу контролювати виробництво та народжуваність щоб залишатися в межах тих ресурсів, що є на планеті. Мідовз стверджує, що за останніми розрахунками ми знаходимося поза межами досяжності цих м'яких сценаріїв, тому що вчасно не відреагували на загрозу.

Зверніть увагу, що для всіх показників крім індустріальної продуктивності, реальні дані (фіолетові точки) останні 3 десятиріччя рухаються по траєкторіям найгіршого сценарію (зелені криві)

За переконанням Мідовза, колапс тепер невідворотній, однак його точну форму передбачити майже неможливо, і вона буде відрізнятися для різних країн. Однак що буде спільним - це дія трьох факторів: зміни в кліматі, обмеження ресурсів і соціо-економічна нерівність.

Наприклад, з якогось моменту через падіння виробництва багаті прошарки не зможуть отримувати більше, і будуть використовувати свою владу щоб компенсувати це за рахунок бідних. У зв'язку із цим, революційні та соціо-економічні рухи такі як "Арабська весна" або "Occupy Wall Street" будуть дуже поширеними, так само як і їх придушення.

Мідовз заявляє, що вже більше не витрачає свій час для того щоб переконати і попередити, натомість він працює над тим, як окремі міста або спільноти зможуть краще виживати в умовах, які настануть через декілька десятиріч.

Scientific American

світ прогноз майбутнє

Знак гривні
Знак гривні