Вчені вперше надіслали миттєве повідомлення за допомогою нейтріно

Нейтріно - частинки майже без маси, на яких практично не впливає гравітація, і які рухаються зі швидкістю дуже близькою до швидкості світла, давно розглядалися як один з найкращих способів передавати інформацію кріз планети, зірки та інші скупчення матерії.

Вчені з лабораторії Фермі змогли передати крізь суцільний шар граніту товщиною в 200 метрів повідомлення, яке містило у собі слово "Нейтрино". Використовували простий бінарний код - група нейтрино означала одиницю, відсутність нейтрино - нуль.

Однак до моменту, коли нейтрино можна буде розглядати як альтернативу електромагнітним хвилям за умов, коли останні не працюють (наприклад, щоб надіслати повідомлення з одної сторони нашої планети на іншу, крізь її середину, з глибини океанів тощо), пройде ще багато часу: в згаданому експерименті в якості джерела нейтріно використовували прискорювач частинок з диаметром кільця в 2.5 км, а детектором виступав 5-тонний пристрій "Мінерва", який може ловити приблизно 1 з 10 млрд частинок (тому для передачі повідомлення потрібно було згенерувати значно більшу їх кількість)

Іший детектор нейтрино, найбільший у світі - Суперкаміоканде, Японія

наука нейтрино фізика

Знак гривні
Знак гривні