Люди з вищим соціальним статусом поводять себе значно гірше за інших - медичний факт

Результат вчених з університетів Берклі та Торонто породжує відчуття deja vu у всіх, хто живе в Україні.

Поль Піфф та його колеги працювали з групами від 100 до 200 студентів-добровольців і дорослих, що погодилися брати участь в експериментах. Спочатку анкетуванням були визначені соціальні статуси учасників.

Далі в серіях тестів дослідники з'ясували багато деталей, не дуже приємних для представників більш привілейованих класів.

Серед іншого, - останні схильні значно частіше шахраювати під час "ігор з грошима" - в три рази більше, ніж представники "нижчого" класу.

Цей стан виявився заразним - коли в результаті рольових ігор людина уявляла себе представником вищого класу ("бомж", чи "дональд трамп"?), вона починала поводитися гірше (в експерименті - забирала вдвічі більше цукерок, які призначалися для дітей з сусідньої лабораторії).

На фінальній стадії цікаві досліди були перенесені на вулиці: на людних перехрестях Сан-Франциско добровольці занотовували поведінку водіїв на "зебрі". Водії на нових і дорогих машинах у три рази частіше не пропускали пішоходів. Також, водії на подібних машинах схильні у чотири рази частіше влізати без черги під час зупинки на перехрестях (яка знайома картинка! - ред.).

Цікавий момент - водії Пріусів (машини-гібриди) - є одними з найбільших порушників правил. Це гарна ілюстрація "ліцензії на аморальність" - психологічний феномен, за яким людина вважає що купівля нею дорожчого "гібрида" і захист у такий спосіб середовища надає дозвіл порушувати інші правила поведінки.

Піфф зауважує, що дослідження ілюструє проблему постійного збільшення "нерівності у доходах" - якщо гонитва за егоїстичними інтересами нічим у суспільстві не обмежена, то це призводить до дуже небезпечного циклу - егоїстичні люди поводять себе неетично, збільшують свій статус, що призводить до ще більш неетичної поведінки і подальшого збільшення нерівності.

Остання фраза гарно характеризує психологічний стан українського суспільства та нашу бидло-еліту, і пояснює чому більшість сучасних українських "історій успіху" містять у собі кримінальну, або принаймні аморальну складову.

Також, отримані науковцями результати можна використовувати як відповідь на риторичне запитання, все ще дуже популярне серед наших співгромадян - "коли вони вже наїдяться?" (с)

Судячи з дослідження - ніколи.

Повністю роботу можна зкачати тут: http://www.pnas.org/content/early/2012/02/21/1118373109.full.pdf

наука психологія мораль поведінка

Знак гривні
Знак гривні