300 тисяч фермерів намагаються відбитися у суді від компанії Монсанто, розробника ГМ-продуктів

83 скаржника (що представляють усе товариство органічних фермерів кількістю у 300 тисяч людей) очікують у березні отримати рішення федерального судді США Наомі Буквальд, тоді стане відомо - чи буде скарга прийнята до судового розгляду.

Фермери не збираються воювати з генетично-модифікованими продуктами, зовсім навпаки - вони хочуть захиститися від компанії Монсанто, яка постійно позивається до фермерів у судах. У якості дубця для захисту своєї бізнес-моделі, Монсанто використовує патенти на генетичний код модифікованих нею рослин.

Монсанто заявляє, що у випадку якщо в насінні або рослинах, які знаходяться на полях фермерів, буде знайдений запатентований компанією генний код, то фермерів змусять платити великі штрафи і компенсації. Це реальна загроза банкрутства для багатьох "органічних" виробників, які не використовують ГМ-насіння від Монсанто - тому що "патентований" генетичний матеріал може наприклад бути занесений вітром (або іншим способом перехресного обпилювання)

Тобто, фактично Монсанто ненав'язливо переконує сільхозвиробників купувати права на використання лише їх ГМ-насіння, для того щоб захиститися від їх же судових позовів.

Для невеликих "органічних" фермерських господарств ситуація настільки невтішна, що вони навіть були змушені звернутися за допомогою до руху "Occupy".

інформація свобода копірайт генетика їжа

Знак гривні
Знак гривні