Незабаром новий фінансовий креш? Індекс BDI натякає, що до цього йде.

BDI (Baltic Dry Index) впав за останні дні на 67% і майже досягнув найнижчої позначки останніх років - значення на момент середини 2008 року. BDI є дуже цікавим економічним індикатором - він обчислюється як рівень морських перевезень (а значить і попиту) основних матеріалів, з яких потім виробляється більшість товарів.

Тобто, BDI є одним з найкращих показників того, наскільки світова економіка себе добре почуває. Якщо індекс зростає, значить виробництво найближчим часом буде зростати, і навпаки.

Також, BDI відомий тим, що сильно падав за декілька місяців до обвалу фінансових ринків в 1987, 2001 та в 2008 роках. На індекс неможливо(або дуже важко) вплинути грою з похідними фінансовими інструментами на біржах, тому він залишається одним з небагатьох реальних економічних індикаторів, який може прогнозувати розвиток світової економіки на декілька місяців наперед.

Отже, падіння BDI, яким він розпочав 2012ї рік, не обіцяє нічого доброго для стагнуючої економічної системи. Варто готуватися до загострення кризи?

економіка криза

Знак гривні
Знак гривні