Сюрприз, сюрприз! Зрештою після 30 років виявилося, що Річард Столмен повністю має рацію

Більшість людей ніколи не сприймали серйозно цього дивакуватого засновника руху за вільне програмове забезпечення (FSF). Борода, манера вдягатися, загалом зовнішній вигляд, його радикальність та принциповість, що межує з хворобою, допомагали відносно легко списувати його в розряд фріків, фанатиків, людей з параноїдальними уявленнями про світ.

Проте, в останній рік навіть люди із значно більш консервативними поглядами починають переконуватися - все що казав Столмен стосовно важливості вільних програм - все виявилося вірним.

Виявилося, що заклики FSF використовувати вільне ПЗ як спосіб боротися з контролем та спостереженням з боку влади, є наразі як ніколи актуальними.

Лише декілька прикмет часу, що доводять - Столмен не параноїк, а пророк, що передбачив розвиток подій за тридцять років до того, як вони відбулися:

- Обама в кінці 2011 року підписує закон, згідно якого будь хто оглошений "терористом" може бути ув'язнений без суду та слідства на довільний строк
- На порозі прийняття в Конгресі США знаходиться закон під назвою SOPA, який дозволить цензурувати та закривати будь які сайти, - без пояснень і розслідувань - під приводом що частина контенту порушує авторські права
- Головні лобісти закону - асоціація кіновиробників Америки MPAA - з гордістю заявляє, що якщо Китай та Сирія можуть контролювати інтернет, то так само це вдасться впровадити і в США (та усьому світі)

Столмен правий ще й тому, що на відміну від старих репресивних режимів з їх потребою у спецслужбах чималого розміру, новим потрібно контролювати лише програмове забезпечення на наших пристроях, для того щоб знати про кожний крок своїх громадян.

Так що чим більше людей будуть підтримувати ідеї та руху за вільне програмне забезпечення,тим більше шансів що ми будемо знати, що відбувається з комп'ютерами, які визначають усі процеси у нашому житті. Без цього люди ніколи вже не будуть по справжньому вільними.

комп'ютери приватність майбутнє свобода інтернет

Знак гривні
Знак гривні