Голландські вчені створили надзвичайно заразний вірус грипу, здатний вбити половину людства

Вже більше місяця у науковому середовищі відбувається дискусія - публікувати результати дослідження, чи ні?

Голландський біолог Рон Фукер (Ron Fouchier) у вересні цього року, на конференції присвяченій грипу, зробив доповідь, яка розколола наукове товариство на два табори. В результаті експериментів, його групі вдалося поєднати в одному вірусі п"ять мутацій, які зазвичай зустрічаються у різних типах цього захворювання.

Як наслідок, вони створили варіант пташиного грипу H5N1, що є таким само заразним для людей як звичайний, однак набагато більш смертоносним - за оцінками, частка летальних випадків від цього вірусу складатиме 50% від усіх, хто заразився. (В одній з цих будівель зберігається найстрашніший з усіх створених людьми вірусів)

Значна частина дослідників виступають за те, щоб не публікувати результати голландців, і стверджують що це була погана ідея з самого початку - створити такий мікроорганізм.

Їх легко зрозуміти - уявіть собі, що зловмисникам вдалося повторити результат Фукера, і 100 терористів-смертників, інфікованих новим вірусом, одночасно заходять в метро якогось великого міста. Наслідки передбачити неважко.

Інша частина вчених справедливо зауважує, що якщо це один раз комусь вдалося зробити, значить подібний вірус можна розробити і вдруге, навіть без публікації статті. До того ж, не можна виключати що подібний штам може утворитися випадково, в природі. Тому статтю голландців необхідно оприлюднювати, і дуже швидко починати розробляти способи, як протидіяти подібній загрозі, силами якомога більшої кількості світових лабораторій.

Цікаво, що біологи наразі повторюють дискусію, яка вже десятиріччями проходить в сфері комп'ютерної безпеки, де грубо кажучи існує дві школи - перша наполягає що інформація про функціювання компютерних систем має бути прихованою (security through obscurity) , інша вважає що протоколи та дірки необхідно одразу робити відкритими, що дозволятиме швидко реагувати на загрози (її прихильники як правило є прихильниками open source).

вірус біологія

Знак гривні
Знак гривні