Як в домашніх умовах розкрити таємницю автопортрета Леонардо да Вінчі у молодості

Дослідниця з Італії змогла за декілька днів повторити те, що група істориків та художників робили місяців - відновити зображення молодого Леонардо.

Історія почалася в 2009 році, коли науковий журналіст вивчаючи сторінки рукопису генія "Політ птахів", помітив між рядками зображення, схоже на людський ніс (верхнє ліве зображення на ілюстрації). Подальше дослідження показало, що дійсно, на сторінці рукопису був спочатку малюнок крейдою, якого не помічали 500 років.

Після цього група дослідників вручну, декілька місяців спробували у цифровому вигляді відновити зображення - яке виявилось портретом молодої людини. Після цього вони застосували спеціальну програму, яка використовується в поліції, для того щоб побачити як зміняться риси обличчя з віком, і - у них вийшов відомий портрет Леонардо да Вінчі у зрілому віці.

Амелія Спаравігна з Торінської політехніки спробувала відтворити це дослідження за допомогою лише програмового забезпечення, що легко можна завантажити з інтернету.

По-перше, вона зауважила що портрет намальовано червоним кольором а текст написано чорним. Вона замінила чорний текст на білий (верхнє праве зображення), а потім за декілька ітерацій програмовим методом перефарбувала білі пікселі, використовуючи колір трьох найближчих пікселів-сусідів (нижнє ліве зображення).

Далі вона використала потужний безкоштовний фільтр з програми Iris, який застосовують астрофізики для покращення зображень, і у неї вийшло праве нижнє зображення.

Після того залишилося лише поєднати напівпрозоре зображення з знаменитим відомим портретом да Вінчі у похилому віці, і співпадіння вийшло майже ідеальним - див. зображення внизу. На останньому етапі був використаний відомий open-source редактор Gimp.

програма комп'ютери технології

Знак гривні
Знак гривні