У суботу 26 листопада стартує громадська акція із вшанування пам'яті Голодомору

26 листопада 2011 р. о 14.00 біля ст. м. Арсенальна збір громадськості та початок скорботної ходи для поминальних заходів на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні». Прохання до учасників ходи при можливості взяти з собою свічку.

_________________________________________________________
14-00 - в Києві від метро Арсенальна розпочнеться скорботна хода пам'яті дітей, загиблих і ненароджених у '32-33 роках
14-30 - розпочнеться панахида біля Національного меморіалу жертв Голодомору
16.00 - ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНА ХВИЛИНА МОВЧАННЯ
_________________________________________________________
16.01 - ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНА АКЦІЯ «ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ'ЯТІ»

Запитай своїх батьків, що чули вони про страшний голод 1932-1933 в часи своєї юності? Ще не так давно про Голодомор в Україні не можна було згадувати.

Дізнайся у батьків своїх батьків, чи могли вони відкрито пом'янути невинних жертв? Чи могли вони не боячись запалити свічку в пам'ять
про загиблих?

Нам забороняли пам'ятати. Бо, пам'ятаючи, ми починаємо ставити запитання та шукати відповідь, а знайдена відповідь - вимагає дії.

Попри усі небезпеки, утиски та ризики, ми зберігали пам'ять: спочатку потайки, пошепки, але чимраз голосніше і відважніше. Завдяки цьому сьогодні пам'ятати простіше. І діяти - також.

Якщо тобі байдуже, якщо ти полінуєшся прийти і запалити свічку пам'яті чи хоча б поставити її на своєму вікні - це буде мовчазна згода з тими, хто спочатку організував геноцид, а потім робив усе можливе, щоб витерти його з пам'яті, і тим самим - витерти з історії цілий народ.

Тоді нас міг врятувати хліб. Тепер нас врятує пам'ять.

Пам'ятай. Прийди. Постав свічку.

Акція "Сопричастя"

Спілка Української Молоді в Україні, Голодомору, проводить акцію на знак духовної єдності з тими поколіннями українців, які постраждали в часи Великого Голоду та терору.

Нерідко ми згадуємо про сам факт голоду 1932-1933 років, про його призвідників, але не в стані осягнути жаху, перед яким вiч-на-вiч опинився пересічний українець, з хати якого вимели останню зернину, село якого оточене кільцем вартових, діти якого просять їсти... Аби зрозуміти — потрібно пережити, або, принаймні, спробувати це зробити. Саме це є одним iз завдань акції «Сопричастя», покликаної вшанувати пам’ять жертв Голодомору шляхом посту, молитви та доброї справи.

ПІСТ

Кожен, хто погодився взяти участь в цій акції, бере на себе добровільне зобов’язання суворого посту, без вживання страви, впродовж 33 годин (з 7.00 год. 25 листопада 2011 року до 16.00 год. 26 листопада 2011 року). Це буде своєрідною особистою жертвою кожного з нас на спомин душі невинно загиблих від голоду 33-го року. Дуже важливо аби ця жертва була свідомою, а не механічною. До участі в цьому заході запрошуються виключно особи, які досягли 18-ти річного віку й не мають медичних протипоказань щодо такого добровільного голодування.

МОЛИТВА

О 16 годині, 26 листопада 2011 р., учасники акції духовно єднаються в спільній молитві за упокій душі невинно вбитих та померлих від голоду.

ДОБРЕ ДІЛО

Впродовж 33 годин участі в акції кожен її учасник може зробити добре діло, метою якого є допомога ближньому, який цього потребує. Це може бути милостиня, пожертва на сиротинець тощо. Кожен вправі самостійно вибирати, яке добре діло він може зробити і куди його спрямувати.

Вперше така акція, започаткована СУМівцями Австралії та членами Тернопільської міської організації Спілки Української Молоді в Україні, відбулася у 2003 році. З того часу СУМівці щороку, в листопаді, проводять такий захід, присвячений вшануванню пам’яті жертв Голодомору. Щороку до участі в «Сопричасті» долучаються не лише громадяни України, але й представники інших країн.

Просимо бажаючих взяти участь в «Сопричасті» надіслати зголошення на електронну скриньку: soprychastya@cym.org або підтвердити участь тут: http://www.facebook.com/event.php?eid=143229099116982

Запрошуємо вас долучитися до акції «Сопричастя» і вшанувати молитвою, постом та доброю справою пам’ять тих, хто невинно загинув під час голоду 1932-1933 років!

акція голодомор

Знак гривні
Знак гривні