Не виключено, що від МакДональдса може бути деяка суспільна користь

Зміни в способі приготування фастфуду на початку 90-х років могли значно вплинути на зменшення кількості злочинів із застосуванням насильства (гіпотеза)

Починаючи з 1991 року рівень насильства у таких країнах як США, Британія, Австралія та інші поступово знижується (наприклад, кількість жертв таких злочинів у Британії у порівнянні з 1995 роком зменшилася наполовину)

Відомо, що починаючи з 60-х років 20-го сторіччя більшість країн світу почали споживати значно більше рослинних олій, ніж це було за всю попередню історію людства. В результаті таких змін в дієті, люди почали отримувати в десятки разів більше омега-6 жирних кислот, з яких в основному і складаються рослинні олії (на відміну від омега-3 жирних кислот з тваринних жирів, наприклад риб'ячого)

Є підстави припускати, що збільшення споживання омега-6 кислот призводить до більш агресивної поведінки і більшій втраті контролю. Зрештою є дуже значна кореляція між збільшенням споживання цих олій і збільшенням рівня насильства у країнах, де відбулися такі зміни в дієті.

Однак до чого тут МакДональдс, і чому за останні двадцять років рівень насильства почав падати? Справа в тому, що на початку 90-х років кухню цієї глобальної мережі ресторанів перевели на ріпакову олію, співвідношення омега-6 до омега-3 у якій є чи не найкращим серед рослинних олій (2 частки омега-6 до одної омега-3, а наприклад в соняшниковій олії взагалі немає омега-3).

Цей перехід на ріпак призвів до збільшення частки омега-3 в дієті, і міг стати причиною, що вплинула на зменшення насильства.

Проте, як стверджують автори відомої книги "Фрікономіка", помітне зниження насильства з 90-х років у західних суспільствах викликане легалізацією абортів, приблизно за 15-20 років до того.

наука психологія

Знак гривні
Знак гривні