Після вивчення архівних даних астрономи з'ясували, що у серпні 1883 року Земля була на волосину від загибелі

12 і 13 серпня 1883 року, астроном Хосе Бонілья з невеличкої обсерваторії в Закателькас, Мексика зробив незвичайне спостереження він побачив 450 об'єктів, навколо яких було щось типу туману, які пролітали на тлі поверхні Сонця.

Бонілла опублікував інформацію про це явище в паризькому журналі "Астрономія", однак редактори щоб підстрахуватися додали ремарку, що цей ефект був викликаний або птахами, або москітами що літали поруч з телескопом астронома - настільки несподіваним було його твердження.

Однак як стверджують сучасні мексиканські астрономи у роботі, що з'явилася нещодавно на сайті arXive, Бонілья міг спостерігати уламки комети, що розвалилася на шматки незадовго до того. Кометне походження пояснює туман - струмені газів, які випаровувалися з комети, та велику кількість об'єктів, що з'явилися одночасно.

Чому ніхто крім мексиканця не побачив явища? Вчені пояснюють це тим, що уламки пройшли дуже близько до Землі, і через явище паралаксу їх можна було спостерігати лише на широті, де знаходилась його обсерваторія. Більше того, на той час інших обсерваторій на цій широті (Сахара, північна Індія, південно-східна Азія) - просто не було.

Виходячи з цього, вони далі оцінку відстані - від 600 до 8000 км до Землі (це по астрономічним міркам, просто міліметри)

Уламки іншої комети - Швасмана-Вочмана

Фрагменти були декілька десятків км довжиною, а загалом початкова комета з а оцінками досягала 1 млрд тон - це дуже великий об'єкт. У авторів статті є припущення, що це могла бути комета Понса-Брукса, яку в той рік спостерігали американські астрономи.

За оцінками, за два дні пролетіло близько 3275 об'єктів, кожен з яких за ефектом від можливого зіткнення співмірний з Тунгуським об'єктом.

Якби хоча б частина потрапили в нашу планету, ми б отримали сотні "Тунгусок" за дві доби - і життя на Землі скоріш за все було б знищено.

наука жах астрономія

Знак гривні
Знак гривні