Наша нова інтерактивна візуалізація: структура Бюджету-2012

За допомогою цього інструменту можна дізнатися майже все про структуру прибутків та видатків Бюджету-2012 (проекту). Він дозволяє легко рухатися по ієрархії статей, вниз або вверх.

Візуалізація допомагає ознайомитися з усіма напрямками, куди витрачаються гроші, та порівняти відносний розмір подібних витрат (наприклад на що більше витрачається, на здоров'я чи на освіту?).

Інша частина показує, з чого складаються прибутки державного Бюджету - з яких податків, зборів, та інших статей. На відміну від нашої попередньої візуалізації Бюджету*, що порівнює динаміку змін витрат на кожен з державних органів та установ у різні роки, цей інструмент більш простий і призначений для того, щоб велика кількість людей вперше побачила, куди витрачаються і як збираються гроші державного Бюджету.

Замість того щоб читати опис, краще подивіться цю сторінку в дії. Найкраща інструкція - спробуйте погратися з інструментом, для того щоб зрозуміти яким чином можна передивлятися усі рівні в структурі бюджету. (Клікайте на кулі, розмір яких пропорційний розміру статті бюджету, для того щоб дізнатися, на що розподіляється відповідна сума грошей).

Програма призначена для перегляду в останніх версіях броузерів Firefox, Chrome та Safari. Зауваження щодо роботи візуалізації у різних броузерах надсилайте на мило texty.org.ua AT gmail

Велике прохання поширювати інформацію про цей інструмент у соціальних мережах, якщо він вам сподобається.

http://texty.org.ua/mod/datavis/apps/budget2/index.html

* Ми плануємо до кінця жовтня суттєво оновити нашу попередню візуалізацію, і додати туди фактичні дані - наразі там застарілі дані по Бюджету-2011 станом на березень. Мета - дозволити використовувати цю програму для складного порівняльного аналізу різних версій бюджету за різні роки.

* * *
Для створення візуалізації використана чудова Javascript-бібліотека для представлення ієрархічних даних BubbleTree та дані проекту Бюджету-2012 з сайту ВР

Матеріал підготований за підтримки Фонду "Відродження"

бюджет datavis

Знак гривні
Знак гривні