Перегляд популярного серіалу Lie to me призводить до того, що здатність визначити брехню ... погіршується!

Досить несподіваний результат отримали психологи Мічіганського університету, США

Відомий телесеріал "Lie to me" базується на роботах психолога Пола Екмана, який створив систему FACS, що використовує навіть найменші зміни міміки для того щоб визначити чи правду говорить людина. Проблема в тому, що належних доказів ефективності системи Екмана немає.

Однак проблема не лише в цьому. Автори згаданого на початку дослідження вирішили перевірити, який вплив на здатність людей розрізняти між правдою та брехнею вчиняє прегляд серіалу "Lie to me".

Для дослідження було використано три групи добровольців - одній була показана серія з "Lie to me", друга переглянула епізод ще одного детективного серіалу - Numb3rs, третя - не дивилася нічого. Далі учасникам показали 12 коротких відео-інтерв'ю (на половині з них людина говорила правду, на половині - брехала), і запропонували визначити - чи обманює герой інтерв'ю, чи ні.

З попередніх досліджень відомо, що за такого співвідношення (50 на 50) люди схильні трохи збільшувати оцінку кількості "правдивих" інтерв'ю.

У групи що дивилася "Lie to me" не лише не було подібної тенденції, при цьому вони показали найгірший результат серед усіх, хто намагався визначити брехню. З анонса статті важко визначити де саме вони помилялися, але схоже через свою більшу "недовіру" вони позначили як неправдиві значно більшу кількість інтерв'ю, ніж учасники з інших груп.

Іншими словами, серіал "Lie to me" не лише занадто "вільно" трактує межі застосування методу Екмана, але до того ж погіршує здатність своїх глядачів розрізняти між правдою та неправдою в реалі.

Як зауважив один відомий психолог, це може стати чудовим сюжетом для наступної серії.

психологія

Знак гривні
Знак гривні