Окупація Волл-Стріт набирає оберти

17 вересня, коли декілька сотень людей вперше зібралися на Волл-Стріт, для того щоб символічною окупацією протестувати з приводу безкарності фінансової верхівки, яка значною мірою є винною у фінансовій кризі, більшість ЗМІ їх просто проігнорувала.

Так продовжувалося до минулого тижня - навіть Нью-Йорк Таймз не висвітлювали перебіг протестів, заявляючи що там немає нічого нового/масового. Головним "рупором" був інтернет (одними із найбільш активних прихильників є група Анонімус). Однак, схоже організаторам протестів вдалося підняти таку хвилю, ігнорувати яку вже просто неможливо. Наприклад, сьогодні поліція затримала близько 1000 людей (фото), які перекривали Бруклінський міст - однак це не лише не зменшить, але збільшить масштаб акцій.

Протягом останніх днів до протестів офіційно приєдналися декілька потужних профспілок, - і цей дуже важливий процес підтримки лише починається.

Наразі на площі, де розбили табір учасники акцій, постійно знаходиться декілька тисяч людей. Більше того, в рамках цієї акції проходять подібні протести в десятках місць США - від Бостона до Лос-Анжелоса.

Донедавна головним медія акції був інтернет. Більше того, учасники протестів навіть винайшли свій аналог твітеру для координації - повідомлення в ньому поширюються лише на географічно обмежену територію, і зберігаються тимчасово.

Організаційна структура акцій надвичайно цікава, і є чи не найбільш мережевою з усього, що нам відомо. Про досвід самоорганізації та про конкретну побудову "комітетів", які знизу-вверх, без лідерів організовують цей протест, ми ще напишемо. Залишається питання, чи зможуть вони подолати найбільший виклик мережевого руху - зробити з часом не лише протестний проект, але і конструктивний, тобто виробити спільну стратегію на майбутнє.

Один з головних меседжів - "Нас - 99%" ( тобто тих, хто поніс втрати від кризи ) Головна мета акції - змінити існуючий "статус кво" - соціальну несправдливість, коли втрати від кризи - спричинені частиною фінансового сектора, переносять на всіх громадян. Захоплюючи символічний центр корпоративної Америки, усі ці люди хочуть, щоб їх голос знову щось важив.

Схоже що у США тепер відбувається третя хвиля мережевої самоорганізації, інспірована серед іншого успіхами протестуючих в Іспанії та арабських країнах (після низового руху прихильників демократичної партії на початку 2000-х, який зрештою привів до перемоги Барака Обаму, та після правого "руху чаювальників") - найближчі дні покажуть, наскільки серйозним можуть бути масштаби.

Більш детальний репортаж за вчора з фото і відео

Блог про аналогічні акції в різних місцях США

сша протести

Знак гривні
Знак гривні