Прикриваючись євроінтеграцією, МінЮст хоче запровадити суто сталінський метод боротьби з опонентами влади

Міністрество Справедл... вибачте, Юстиції придумало гарний фокус, як під соусом євроінтеграції знищити економічно будь-що, нелояльне до влади. А також, просто розжитися чужим баблом - цілком "законним" способом!

У нещодавно зареєстрованому законопроекті від Міністерства Юстиції (який очолює відомий демократ О. Лавринович), пропонується запровадити так звану спеціальну конфіскацію - коли "на користь держави" може бути вилучено майно навіть у людей, що не проходять по судовим справам.

Спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей,‭ ‬цінностей та іншого майна.

Припустимо, що в ланцюжку попередніх власників майна, що перебуває у потенційної Жертви, є люди (Зловмисник), що проходять по справам за підозрою у суспільно небезпечному діянні,‭ ‬що‭ ‬містить ознаки складу злочину,‭ ‬передбаченого Особливою частиною Кримінального Кодексу.

Тоді для конфіскації майна у Жертви суду достатньо вирішити, що Зловмисник у свій час ‭‬передав Жертві це майно або його частину, або перетворив майно або його частину, яке потім стало власністю Жертви.

Потенційно така схема нашими судами може бути розроблена для кожного, і для цього навіть не потрібно відкривати проти Жертви кримінальну справу.

Вчора інформація про цей законпроект вже почала з'являтися в інтернеті, і щось схоже написали декілька онлайн-видань. Однак, ми звернемо увагу на деякі речі, що не були висвітлені.

По перше, спеціальну конфіскацію планують запровадити (принаймні, за планами МінЮсту) по особливим статтям Кримінального Кодексу. Ось тут починається найбільш цікаве, що це за статті?
1. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади ( В тому числі публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, )
2. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України
3. Державна зрада
4. Посягання на життя державного чи громадського діяча
5. Диверсія (в тому числі організація вибухів) , Шпигунство

У принципі, за пунктом 1 можна відкривати справи проти всіх опозиційних діячів, що будуть закликати до спротиву режиму, за пунктом 5-м можна притягувати ряд націоналістичних організацій, яких звинувачюють у знищенні пам'ятників, під пункт 3 можна притягнути Юлію Тимошенко , тощо - і у всіх них, та пов'язаних з ними структурами і людьми, відібрати кошти та майно за допомогою "спеціальної конфіскації".

Однак, найбільший цинізм міститься у пояснювальній записці МінЮста до законопроекту:

Проект Закону ... розроблено‭ ‬на виконання пункту‭ ‬29‭ ‬Національного плану з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України,‭ ‬затвердженого Указом Президента України від‭ ‬22‭ ‬квітня‭ ‬2011‭ ‬року‭ № ‬494/2011.

Дивимося в пункт 29, і що ми бачимо?

" 29. Удосконалення законодавства України в частині конфіскації майна, отриманого злочинним шляхом, у тому числі у зв'язку з діяльністю міжнародних злочинних угруповань"

Тобто, замість боротьби із міжнародною організованою злочинністю, МінЮст Лавриновича під приводом сприяння спрощенню візового режиму з Європою хоче запровадити сталінський метод конфіскації майна у "ворогів режиму".

законопроект репресії мезозой

Знак гривні
Знак гривні