Культурономіка-2: за допомогою суперкомп'ютерів та текстових алгоритмів можна передбачити військові конфлікти або падіння диктаторів

Дослідники з університету Іллінойсу обробили декілька десятків мільйонів новинних текстів , що були створені за останніх 30 років у більше ніж 100 країнах світу. Вони стверджують, що за допомогою їх методу можна було передбачити, серед іншого, падіння режимів в Єгипті та Тунісі, та місцезнаходження (приблизне) Усами Бін Ладена.

На картинці нижче дослідники демонструють: якщо намалювати місце де з"являлися новини про Бін Ладена за останні 20 років, то його найбільш ймовірне місцезнаходження буле в Північному Пакистані, на відстані у 200 км від міста, де його зрештою знайшли:

Новини про Бін Ладіна

Серед інших знахідок: новини в останні роки стають все більш негативними, а всі країни світу за допомогою спільного "новинного простору" групуються в 6 різних "цивілізацій". Вчені використовували найбільшу відкриту базу новинних матеріалів - далі, за допомогою методів, які до цього використовувалися при вивченні кліматичних змін та потужних комп'ютерів, тексти оброблялися за допомогою двох методів: пошук "настрою" (емоційного навантаження - веселий, сумний, позитивний, негативний тощо) та прив'язка до географічних координат.

Ось як була складена "карта цивілізацій": спочатку для кожного тексту були знайдені географічні прив'язки, далі якщо наприклад в ньому згадувалися два міста з різних країн, то між такими країнами встановлювався зв'язок. Потім, згідно одного з кластерних алгоритмів, були знайдені групи країн, найсильніше пов'язаних одна з одною. Всього їх виявилося шість, див. малюнок нижче (зауважте, що Індія складає "річ у собі")

шість "цивілізацій"

Ще з цікавих результатів: з яким настроєм кожна група країн пише про іншу - червоний колір - це негативний настрій, зелений - позитивний. Цікаво, що для африканських країн зв'язок з усіма іншими групами - негативний. Азіатсько-австралійський регіон згадує позитивно про всіх, крім Африки.

По Тунісу та по Єгипту - безпосередньо перед акціями протесту, емоційний настрій новин три роки поспіль по цим країнам був практично найгіршим за останніх 30 років. Так само можна, за словами авторів, передбачити інші конфлікти, в тому числі військові (аналогічна ситуація з різким погіршенням "настрою" новин була в Югославії, перед початком громадянської війни). З іншого боку, наприклад Саудівській Аравії - згідно цього методу - поки що нічого не загрожує.

наука datavis політика

Знак гривні
Знак гривні