ТЕРМІНОВО: До публікації повного, нередагованого архіву Wikileaks у мережі залишаються лічені години

Сотні, якщо не тисячі анонімних джерел посольств США у різних країнах світу опинилися під загрозою. Частині цих людей, наприклад в Афганістані та Іраку, загрожує загибель.

Wikileaks сьогодні вночі надрукував заяву, з попередженням про подібний найгірший сценарій. До цього Wikileaks оприлюднював матеріали достатньо акуратно, працюючи з громадськими організаціями та декількома виданнями, для того щоб редагувати небезпечну для джерел інформацію перед публікацією телеграм дипломатичного листування.

Що ж сталося? Ситуація виникла через конфлікт між Wikileaks (Даніель Есанж), екс-волонтером Wikileaks Даніелем Домшейт-Бергом (Daniel Domscheit-Berg) , та безвідповідальної, з точки зору Wikileaks, поведінки редакторів та журналіста Guardian Девіда Лея (David Leigh) .

Якщо коротко - рік тому Есанж поширив у мережі "страховку" - надійно зашифрований файл з усіма нередагованими архівами. У випадку якщо з ним щось станеться, планувалося що пароль до файлу буде оприлюднено.

Однак після перемовин з Есанжем одне ЗМІ отримало пароль одразу, для того щоб працювати над архівами. Цим виданням став британський Guardian. Після недовгого періоду співпраці а потім конфлікту з Есанжем, у лютому цього року Лей випустив книгу, де надрукував необхідний для розшифровки страховочного файлу пароль (не вказуючи, для якого документа він підходить). Уривок з книги Лея:


Assange wrote down on a scrap of paper:

CollectionOfHistorySince_1966_ToThe_PresentDay#

“That’s the password,” he said. “But you have to add one extra word when you type it in. You have to put in the word ‘Diplomatic’ before the word ‘History’ Can you remember that?”

Більше півроку ніхто в публічному інтернеті не зміг (або не захотів висловити припущення), що цей пароль і файл-страховка призначені один для одного). Есанж знав про пароль у книзі, однак нічого зробити не міг - і змушений був мовчати.

Добу тому, хтось з групи Домшейт-Берга прямим текстом написав про зв'язок пароля і файла, і сьогодні вночі Wikileaks (Есанж?) оприлюднив згадану заяву про загрозу, і провів телефонну розмову з Держдепом та рядом правозахисних організацій, для того, щоб вони попередили свої джерела про небезпечний для них розвиток подій. Есанж звинуватив Лея та його редактора, Алана Расбріджера ( Alan Rusbridger ) у витоці, та порушенні умов, за якими Guardian у свій час отримав інформацію.

На разі Wikileaks проводить глобальне голосування твітером (хештеги #WLVoteYes та #WLVoteNo ) про те. чи оприлюднювати в умовах, що склалися, повні архіви. Більшість учасників голосування, справедливо вважаючи що всі - окрім самих лінивих спецслужб світу вже отримали внаслідок останніх подій доступ до цих дипломатичних телеграм, голосують за те, щоб Wikileaks офіційно відкрив вказаний архів. На разі, сайт Wikileaks в останні години було в черговий раз атаковано, і він працює із значними затримками.

ТЕКСТИ слідкують за подальшим розвитком подій ...

Wikileaks

Знак гривні
Знак гривні