Голландські фермери-математики обіцяють нагодувати весь світ

Оцінка статті на цей момент: +2/-0
Читати Не читати Коментувати
  • 6083 Перегляди
  • 5 Коментарі
  • 16/08/2011Дата публікації

Компанія PlantLab з нелюдською ефективністю вирощує рослини у закритих приміщеннях, використовуючи світлодіоди, математичні моделі та інформацію від тисяч міні-сенсорів. Якщо коротко - вони змінюють абсолютно всі наші уявлення про те, як треба займатися виробництвом їжі.

Наприклад, замість білого (сонячного) світла голландці використовують червоні та сині LED (світлодіоди) - тому що зелений спектр світла шкодить рослинам.

Більше того, в залежності від великої кількості параметрів (вік рослини, її сорт, зрештою що ми хочемо отримати - велику масу чи смак), вони індивідуально з небаченою точністю міняють світловий режим: як по співвідношенню різних кольорів, так і по інтенсивності світла.

перець

цуккіні

Результат: вони вже збільшили ефективність фотосинтезу більше ніж у 1.5 рази, і їх найближча мета - збільшення цього показника вдвічі (тобто, кількість енергії яка трансформується в масу рослини, вже збільшена з 9% до 15%, а в планах - до 18%) .

Водопостачання відбувається за схемою замкненого циклу, і за рахунок цього використовується в 10 (десять!) разів менше води, ніж під час звичних способів вирощування рослин.

Додамо, що рослини цим способом вирощують без використання гербицидів та пестицидів.

Додайте сюди велику економію на паливі - рослини не потрібно буде транспортувати на велику відстань, їх можна вирощувати прямо поруч з місцями продажу ("місцева їжа").

У модель закладено все, що нам зараз відомо з біології та інших наук, для того щоб ефективно вирощувати їжу. Головні параметри, які використовуються в системі, крім світла це рівень СО2, температура коріння, довжина дня, температура рослини, кількість вологи, рівень поживних речовин у грунті, повний вміст повітря, тощо.

Комп'ютери отримують кожної секунди близько 160 000 показників від сенсорів, для того щоб постійно моніторити та міняти умови - фактично жодна рослина не залишається осторонь.

За планами PlantLab майбутні ферми будуть розташовані ближче до великих скупчень людей - у містах: в хмарочосах, складах, або під землею. Кінцева мета голландців - потроїти виробництво звичних нам харчових сортів рослин використовуючи лише 10% кількості води, що витрачається тепер.

Подивіться відео з експериментальними виробничими модулями компанії: рослини вирощуються у повністю контрольованому оточенні, а через те, що не використовується зелене світло, вони виглядають наче з іншої планети.

Наостанок, ложка дьогтю до цієї ідилічної картини LED-сяючого майбутнього: на цей момент виробництво не є самоокупним, в першу чергу через велику вартість початкової інфраструктури та світлодіодів. Однак, якщо елементи освітлення будуть продовжувати дешевшати з такою ж швидкістю, як зараз і якщо ціни на паливо та на їжу будуть зростати, то приблизно через 4-5 років подібний спосіб виробництва стане прибутковим.

Оцінка статті на цей момент: +2/-0
Читати Не читати Коментувати
 
 

Коментарі 5

Для того, щоб писати свої коментарі, залогіньтесь! Якщо ви не маєте логіну, тоді спочатку зареєструйтесь, щоб його отримати!

Якщо це дійсно вдасться зробити, зміни у виробництві продуктів харчування мохуть бути справді епохальними.

Ну не знаю. Світлодіоди-то подешевшають. Але протягом тисячоліть головний сенс агротехнологій полягав у тому, що ти вкидаєш насінину в землю, на неї падає дощ, світить сонце, і вона росте. А тут весь сенс у штучному оточенні, яке потрібно постійно контролювати. В якості нового покоління теплиць - це суперова штука. Але пшеницю чи кукурудзу за такою методикою вирощувати нереально.

Не думаю, що це нереально В ПРИНЦИПІ. Врешті-решт, вся справа у співвідношенні витрат та прибутку. Питання, насамперед скільки це коштуватиме та яку даватиме врожайність.
Пшениця, наприклад, не така вже й габаритна культура :). Та й в створенні "карликової" кукурудзи, як на мене, немає нічого неможливого.
Але для вирощування столових овочів це дуже цікава технологія. Одна відсутність транспортних витрат, витрат на зберігання та супутніх втрат чого варта!

По злаках - абсолютно нереально. Знову ж таки, традиційна аграрна галузь експлуатує результати мільйонів років еволюції. Рослини пристосовані до того, щоб плодитися і розмножуватися в природному середовищі, яке існує "саме по собі". А тут потрібне штучне середовище - і не рослини пристосовуються під нього, а середовище пристосовується під потребу рослин. Забезпечити таке "пристосоване" середовище буде значно складніше і дорожче, ніж створити генетично модифіковані рослини, краще пристосовані до існуючих природних умов. Тому як засіб від голоду ця технологія непридатна. Коноплю вирощувати для голландських кофешопів - так. А негрів годувати - ні.

Щодо злаків сперечатись не буду. Врешті решт, не спеціаліст. І це, звичайно, не "для негрів" - надто високотехнологічно і дорого.
Але для вирощування рослин, що користуються стійким попитом протягом року та погано зберігаються це надзвичайно цікава технологія. Наприклад: квіти, столова зелень, ягоди, деякі овочі. При чому відміттте: ВСЕ це вже вирощується в теплицях. Тобто, в принципі, так само. Питання лише в технічному рівні.
Застосування терміну "природне середовище" для сільськогосподарських культур взагалі, як на мене, не правильне. Адже вони культивуються саме в модифікованому людиною середовищі. Як то:
- полив (регулювання кількості вологм в грунті);
- усунення шкідників (вручну, механічними, біологічними чи хімічними методами);
- удобрення (коригування хімічного складу грунту шляхом внесення біологічних або хімічних добрив);
- створення штучного мікроклімату (тепличне вирощування);
- регулювання рівня освітлення та вологості повітря (аналогічно).
Тобто вже зараз в СГ має місце не природне, "пристосоване середовище", як ви висловились. А для тепличного вирощування навіть скоріше штучне середовище :).