Голландські фермери-математики обіцяють нагодувати весь світ

Компанія PlantLab з нелюдською ефективністю вирощує рослини у закритих приміщеннях, використовуючи світлодіоди, математичні моделі та інформацію від тисяч міні-сенсорів. Якщо коротко - вони змінюють абсолютно всі наші уявлення про те, як треба займатися виробництвом їжі.

Наприклад, замість білого (сонячного) світла голландці використовують червоні та сині LED (світлодіоди) - тому що зелений спектр світла шкодить рослинам.

Більше того, в залежності від великої кількості параметрів (вік рослини, її сорт, зрештою що ми хочемо отримати - велику масу чи смак), вони індивідуально з небаченою точністю міняють світловий режим: як по співвідношенню різних кольорів, так і по інтенсивності світла.

перець

цуккіні

Результат: вони вже збільшили ефективність фотосинтезу більше ніж у 1.5 рази, і їх найближча мета - збільшення цього показника вдвічі (тобто, кількість енергії яка трансформується в масу рослини, вже збільшена з 9% до 15%, а в планах - до 18%) .

Водопостачання відбувається за схемою замкненого циклу, і за рахунок цього використовується в 10 (десять!) разів менше води, ніж під час звичних способів вирощування рослин.

Додамо, що рослини цим способом вирощують без використання гербицидів та пестицидів.

Додайте сюди велику економію на паливі - рослини не потрібно буде транспортувати на велику відстань, їх можна вирощувати прямо поруч з місцями продажу ("місцева їжа").

У модель закладено все, що нам зараз відомо з біології та інших наук, для того щоб ефективно вирощувати їжу. Головні параметри, які використовуються в системі, крім світла це рівень СО2, температура коріння, довжина дня, температура рослини, кількість вологи, рівень поживних речовин у грунті, повний вміст повітря, тощо.

Комп'ютери отримують кожної секунди близько 160 000 показників від сенсорів, для того щоб постійно моніторити та міняти умови - фактично жодна рослина не залишається осторонь.

За планами PlantLab майбутні ферми будуть розташовані ближче до великих скупчень людей - у містах: в хмарочосах, складах, або під землею. Кінцева мета голландців - потроїти виробництво звичних нам харчових сортів рослин використовуючи лише 10% кількості води, що витрачається тепер.

Подивіться відео з експериментальними виробничими модулями компанії: рослини вирощуються у повністю контрольованому оточенні, а через те, що не використовується зелене світло, вони виглядають наче з іншої планети.

Наостанок, ложка дьогтю до цієї ідилічної картини LED-сяючого майбутнього: на цей момент виробництво не є самоокупним, в першу чергу через велику вартість початкової інфраструктури та світлодіодів. Однак, якщо елементи освітлення будуть продовжувати дешевшати з такою ж швидкістю, як зараз і якщо ціни на паливо та на їжу будуть зростати, то приблизно через 4-5 років подібний спосіб виробництва стане прибутковим.

технології біологія майбутнє рослини математика їжа

Знак гривні
Знак гривні