Сюрприз: заворушення виникають в моменти підвищення світових цін на харчі

Група дослідників з Інституту складних систем, Кембрідж, побудувала на одному графіку індекс світових цін на харчі за останні роки і кількість заворушень, які відбувалися у різних країнах.

З нього видно, що піки цих значень співпадають, і цей результат не здається таким вже несподіваним. Однак при цьому автори дослідження стверджують, що власне підвищення цін на харчі не є причиною заворушень. Збільшення ціни вище якогось порогу просто готує ситуацію. Коли ситуація готова, достатньо не дуже значної події, для того щоб почалися повстання.

Наприклад, у кінці минулого року в Тунісі такою подією стало самоспалення дрібного торговця, а вогонь який після цього спалахнув, не зупиняється на Середньому Сході до цих пір.

Дослідники використали в якості об'єктивного індикатору цін індекс від підрозділу ООН (Food and Agriculture Organisation). За останні декілька років ціни на харчі у світі сильно зросли з двох причин: через те що завдяки дерегуляції фінансових ринків продукти стали предметом біржевих спекуляцій, та через те що значну частину зернових почали переробляти на етанол.

Якщо ціновий тренд сьогодення буде збережено, то за прогнозом авторів дослідження (pdf-файл) , наступний період заворушень у світі може початися влітку 2013-го року.

наука протести

Знак гривні
Знак гривні