В листопаді у компанії Google може з'явитися серйозний конкурент у пошуковому бізнесі

Подібне може статися через Mozilla -компанію що підтримує та розробляє браузер Firefox. Вся справа в пошуковому рядку цього браузера, який зараз для Google коштує 85 млн доларів.

Практично у всіх браузерів за визначенням праворуч у верхньому кутку знаходиться рядок, де можна обрати різні пошукові сервіси - Google, Yahoo, Wikipedia та інші.

Mozilla має контракт з Google, що закінчується в листопаді цього року. Google платить 85 млн доларів за те, щоб його пошуковик стояв першим у списку і таким чином щоб користувачі браузера шукали все саме через нього.

Отже, чи не виникне в листопаді ситуація, що Google не захоче платити гроші найбільшому конкуренту свого браузера Chrome? На перший погляд так і станеться, однак насправді це Google повинен зробити все, щоб продовжити контракт з Mozilla.

Справа в тому, що головний бізнес компанії - це гроші за рекламу в пошукових результатах. Якщо Google відмовиться продовжити контракт, то 450 млн користувачів Firefox отримають у себе в браузері за замовчуванням новий пошуковик (Microsoft зробить усе, щоб її пошуковий сервіс Bing зміг зайти на цю частку ринку).

Звичайно, не всі користувачі залишать Bing в якості основного пошукового сервісу, якщо таке станеться, однак все одно до Bing можуть тоді перейти сотні мільйонів користувачів Google.

Microsoft завдяки двом пошуковим сервісам, які вона підтримує - Yahoo та Bing, на разі має 30% частки всіх пошукових запитів у США. Google - 65%.

Отже, восени буде цікаво спостерігати, чи поверне Mozilla назад на позицію серйозного конкурента для Google компанію Microsoft, яку вона за останніх 10 років вибила з ринку броузерів?

інтернет технології

Знак гривні
Знак гривні