WikiБудинок: надрукуй, виріж і побудуй

Ще один приклад епохи персоналізованого цифрового виробництва, яка насувається. Це також очікуваний наслідок можливості колективного конструювання онлайн, за допомогою таких простих інструментів як Google Sketchup, та появи за останній час дешевих цифрових станків (CNC routers).

WikiБудинок буде поширюватися згідно ліцензії Creative Commons для кожного, хто захоче його використати або покращити. Перший зразок буде побудовано в Південній Кореї на дизайнерському бієналле Гванджу 2011.

Отже, WikiБудинок це конструктор житла з товстої фанери, і початково планується поширювати декілька типових проектів будинків. Їх можна модифікувати на свій смак в уже згаданій програмі Google Sketchup, і за допомогою додатку до неї згенерувати креслення для усіх необхідних деталей конструкції однією кнопкою. Креслення використовуються, для того щоб вирізати деталі із звичайної 18-мм фанери. Більшість з'єднань відбувається за допомогою геометричної конструкції деталей, без додаткових цвяхів або шурупів.

Нижче дивіться послідовність будівництва

Типові секції, з яких може складатися WikiБудинок

 

Креслення деталей

 

Початок процесу збірки

 

З'єднані гвинтами попарно вертикальні секції розташовують на відстані 60 см одна від одної, щоб забезпечити конструкційну міцність

 

Зашита листами фанери секція готова для ізоляції і проведення комунікацій

майбутнє технології fabs

Знак гривні
Знак гривні