Але осад залишився: дослідження підтверджує, що наслідки неправдивої інформації виправити неможливо

Ефект від неправдивої інформації для пам'яті і для того, як ми робимо висновки, не може бути повністю знищено, навіть якщо така інформація буде спростована або уточнена багато разів.

Подібний ефект продовжує діяти навіть тоді, коли учасники дослідів добре розуміють, вірять та пам'ятають про те, що початкова інформація була неправдивою.

Дослідження, у якому було використано близько 160 добровольців-студентів, підтвердило, що "початкове вкидання" неправдивої інформації залишає незворотній ефект у свідомості.

Наприклад, якщо групі присяжних початково заявити що свідок сказав неправду, то навіть після повного спростування вони будуть ставитися до його показів з часткою недовіри.

Або якщо спочатку про якийсь спосіб лікування хвороби з'являється інформація, що він дуже шкідливий (яку потім аргументовано спростовують), все одно люди, які навіть вірять у спростування, не можуть повністю позбавитися недовіри до такого способу лікування.

Цей чоловік знав, що таке дезінформувати

Трохи допомагає, за словами дослідників, наступний спосіб - люди мають знати про вказаний ефект, і враховувати його вплив на свої міркування.

наука психологія дослідження

Знак гривні
Знак гривні