Теракт в Осло, Норвегія: поруч з штаб-квартирою прем'єр-міністра пролунав сильний вибух

Оновлено: щонайменш 80 людей було вбито у молодіжному таборі, організованому Лівою партією країни під Осло. Ймовірний організатор вибухів і головний підозрюваний у стрілянині у таборі - Андерс Бейринг Брейвік, етнічний норвежець неонацистських консервативних поглядів, християнський фундаменталіст - перевдягнувся в поліцейського і довгий час розстрілював усіх, кого бачив.

Тіла загиблих на острові Утойя. За останніми даними, Брейвік застрелив на острові вісімдесят людей більше ніж 90 людей - більшість з них підлітки.

Схоже, що Брейвік спочатку "відволік" поліцію вибухами в Осло, після того рушив в табір, що неподалік від Осло, і пояснив свою появу (за свідченнями тих хто залишився в живих) як посилену перевірку у зв'язку з терактом в столиці, зібрав дітей (більшість у таборі - підлітки, частині яким було від 15 років) і після цього відкрив стрілянину з автоматичної зброї. Він розстрілював людей методично, спочатку на березі, потім стріляв по тим, хто намагалися втекти і стрибали у воду, щоб перепливти затоку.

Терорист Андерс Бейринг Брейвік - 32-річний норвежець

Станом на сьогодні вважають, що основна версія мотивації злочину - атака на ліберальний уряд країни.

Пізніше в інтернеті з'явився 1500-сторінковий маніфест від Брейвика. У ньому він покроково описує декількарічний процес підготовки до терористичного акту, який співпадає з тим, що відбулося 22 липня.

З документу виходить, що теракт - справа однієї людини, яка вирішила у такий спосіб "розпочати війну проти мультикультуралізму та ісламізації Європи". Брейвік переконаний, що наносячи удар по політичним партіям, що сприяють "мультикультуралізму", він зупинить знищення європейської християнської цивілізації.

22 липня:

Урядові будинки пошкоджені, вибито усі вікна в декількох будівлях. Прем'єр не постраждав, поранено щонайменш 8 людей, є інформація про те що одна людина загинула. Центр столиці Норвегії перекрила поліція.

Оновлено: пряма відео трансляція одного з норвежських телеканалів

Деякі будинки частково загорілися. Вибух відбувся приблизно в 16:30 за київським часом.

"Гаряча" фотографія з твітеру очевидця

Велика підбірка фотографій та відео з твітеру (який як завжди у таких випадках-найшвидший) - http://www.blottr.com/world/breaking-news/explosion-hits-oslo

Поруч з одним із будинків начебто знайдені залишки знищеної вибухом машини, поліція поки не коментує, що відбулося.

Наше співчуття тим, хто постраждав, і усім норвежцям. Ще однією спокійною країною у світі стало менше.

норвегія теракт вибух

Знак гривні
Знак гривні