Wolfram запропонувала формат для інтерактивних документів, що може змінити наше уявлення про роботу з даними

За допомогою вбудованих обчислювальних можливостей нового формату CDF можна створювати як візуальні, анімовані бізнес-звіти або інфографіку, так і інтерактивні підручники, наукові статті або програми для роботи з складними даними. Все це можна публікувати в інтернеті, і дивитися за допомогою спеціального плагіна для броузерів.

Computable Document Format (CDF) - формат для обчислюваних документів, дозволяє в одному "контейнері" тримати як власне документ, так і всі програми, необхідні для інтерактивного підрахунку та демонстрації формул, функцій, графіків та інших елементів, які можуть залежати від параметрів, що задає користувач.

На поточний момент CDF є відкритим за специфікацією форматом, деталі якого фірма Wolfram надала в публічний доступ, для більш масового використання. Поки що документи цього типу можна створювати лише в головному продукті фірми - програмі Mathematica ( у якій вєже створена велика кількість бібліотек з різними функціями).

Теоретично, CDF може стати першою значною спробою (після електронних таблиць) досить рішуче змінити спосіб, у який ми працюємо з даними, створюючи документ, де власне текстовий зміст поєднано з інтерактивним візуальним представленням всіх даних. Все залежить, від того, як користувачі сприймуть новий формат.

cdf mathematica datavis

Знак гривні
Знак гривні