Геніально/просто: у тисячах осель на Філіпінах вперше з'явиться світло (без електрики)

Значна кількість жителів країни мешкають у міських нетрях - побудованих з чого прийдеться халуп, які дуже часто не мають навіть вікон, а для вентиляції та освітлення використовуються відкриті двері. Лише в столиці Філіпін Манілі знаходиться близько 3 млн подібних помешкань.

Протягом декількох наступних років волонтери з недержавної організації "Літр світла" (не смійтеся) за сприяння міської влади планують провести освітлення в більшість таких осель, не використовуючи електричні мережі і звичні для нас лампи.

Як це можливо? За допомогою звичайної великої пластикової пляшки з під Кока-Коли, наприклад. Її наповнюють водою з невеликою домішкою відбілювача, який зазвичай використовується для прання і закріплюють у отворі на даху, що робиться під пляшку. (Відбілювач потрібен, щоб у воді не розмножувались бактерії та мікроорганізми - щоб вона не ставала мутною).

Половина пляшки залишається назовні (горлом вверх), простір між стінками і дахом ізолюється чим прийдеться, щоб не потрапляв дощ. У такий спосіб, верхня частина цієї "лампочки Ілліча", вибачте "лампочки дядька Сема" захоплює сонячне світло, яке розсіюється по помешканню водою в нижній частині пристрою. Як не дивно, однак цей простий і дешевий трюк дає у сонячний день освітлення, що є аналогом лампи потужністю у 50 Вт.

Безумовно, у лампи є один недолік - вона не працює, якщо на дворі немає сонця - однак що ви хотіли за такі гроші?

Геніально-проста лампочка була придумана в одній з лабораторій Массачусетського Інституту Технологій.

креативність технології

Знак гривні
Знак гривні