На прикладі Перу часів президента Фухіморі дослідження визначає, які інститути найважливіші для демократії

Які з інститутів, способів перевірки і балансу - опозиція, незалежна судова система, вільна преса - є найбільш дієвими та важливими для ефективної демократії?

На початку 90-х років минулого сторіччя у Перу були всі демократичні механізми: конституція, опозиційні партії, періодичні вибори, обмеження строку президента, механізми для захисту незалежності судів, та вільна преса.

Однак з середини 1990-х років, Перу фактично був під контролем президента Фухіморі та шефа його таємної поліції - Владіміро Монтесінос Торреса (повне ім'я останнього ще більш цікаве - Владімиро Ілліч )

Для того щоб збільшити контроль, Монтесінос постійно давав хабарі суддям, політикам та ЗМІ. Він робив це дуже акуратно, всі хто отримували гроші писали розписки, підписували спеціального виду контракти та інколи, навіть відбувалася таємна відео-зйомка подібних сеансів.

У надзвичайно цікавому дослідженні від 2004 року, американські дослідники з Станфорда, вивчили всі документальні свідчення корупції.

З них видно, що для Монтесінос і Фухіморі, найбільш важливим механізмом який потрібно було зламати, було незалежне телебачення - типовий періодичний хабар для власника телеканала був приблизно в сто разів більше, ніж хабар провідним опозиційним політикам.

За висновками дослідження, різниця між новинними медія (на той час головним з них було ТБ ) та іншими механізмами для збереження демократії, у тому що це мета-механізм, що приводить у рух інші; тому що медія сприяють формуванню тиску з боку громадян, і тому саме незалежні медія є головним захисним інститутом демократії (До речі, порівняльна статистика, цитована в роботі, також свідчить що чим менше вільної преси, тим більше корупція в країні )

Власне медія можуть допомогти залучити головну санкцію демократії - санкцію у вигляді реакції суспільства.

А початок падіння режиму Фухіморі, зрештою, настав після того, як на останньому не-купленому телеканалі показали запис однієї з касет, де був записаний процес передачі чергового хабара. Екс-президент до цих пір відбуває покарання у тюрьмі.

Монтесінос в процесі передачі грошей

корупція соціологія

Знак гривні
Знак гривні