Спадщина імперії Габсбургів продовжує діяти і до нашого часу

Дослідники з універститетів міст Мюнхен(Німеччина) та Варвік(Британія) отримали кількісні підтвердження того, що пам'ять про ефективну бюрократію Австро-Угорської імперії продовжує жити в соціальних нормах поведінки людей, які ніколи не бачили власне Австро-Угорщину.

Результати їх дослідження: навіть після ста років, що пройшли з моменту розпаду Австро-Угорської імперії, люди які живуть в країнах , що колись були її складовою (в Україні - це 12% території), краще ставляться до поліції та судів, ніж їх співгромадяни з територій, що ніколи не були частиною імперії Габсбургів ( навіть тепер рівень довіри до локальних урядових структур є вищим, а показники корумпованості - нижче. Австро-Угорщина мала досить ефективний та мало-корумпований бюрократичний апарат на місцях).

Результат був отриманий за допомогою обробки результатів масштабного соціологічного опитування, що проводився в 5-х країнах (Україна входить в їх число). Порівнювалися дані опитування всередині кожної країни, однак по різні сторони від старого австро-угорського кордону (смуга шириною у 200 км з кожного боку).

Дослідники стверджують, що за допомогою декількох контрольних механізмів вони виключили вплив більшості інших факторів, окрім індивідуальних культурних норм по відношенню до місцевих органів влади, які пережили час.

В середньому, рівень довіри до судів на територіях, де колись була Австро-Угорщина, на декілька відсотків вище, ніж там, де їх не було. Щодо поліції різниця складає до 10%, а по показникам корупції - ще більше (жителі територій, де не було габсбурзьких органів влади, стикаються з корупцією на десятки відсотків частіше)

Детально про метод і результати дослідження - у цьому pdf-документі

(У якості анекдотичного аргументу на користь цієї гіпотези, від себе додамо спостереження від цьогорічної поїздки вздовж старого австро-угорського кордону в Хмельницькій та Тернопільській областях. Після припинення існування Габсбурзької імперії пройшло сто років, однак стара бруківка або способи будувати паркани навколо будинків - є відчутно кращими з "австрійського" боку. - ред. )

статистика соціальний капітал наука галичина австрія історія

Знак гривні
Знак гривні