У місті Джелалабад (Афганістан) побудували саморобний інтернет (із деталей, знайдених на звалищах)

Добровольці з проекту FabFi розгорнули мережу з декілька десятків точок доступу в одному з найбідніших куточків світу, де відбувається війна і немає своїх провайдерів.

Технічно кожна подібна точка зроблена з wi-fi роутеру, який під'єднаний до дротової мережі ( і якщо є можливість, до виходу в Інтернет - наприклад, через супутниковий канал зв'язку).

Далі, ці точки об'єднані у радіо-мережу за допомогою параболічних саморобних антен, виготовлених із чого прийдеться - фанери, листів жерсті, шматків пластику тощо (дивіться таку антену на фото внизу, більше фотографій - за цим лінком ). Таким чином вдалося поєднати вузли мережі, що знаходяться на відстані до 6 км одна від одної.

На роутерах працює програмове забезпечення з відкритим кодом, під назвою OpenWRT, яке дозволяє об'єднувати усі точки доступу, та додаткові пристрої в районі подібних точок - комп'ютери, нетбуки, телефони - в ad-hoc мережу (що автоматично налаштовує шляхи передачі пакетів даних між своїми вузлами, а якщо десь в мережі є вихід в Інтернет - зв'язує їх з Інтернетом)

Кожна точка доступу обладнана акумуляторами від автівок, що дозволяють працювати декілька діб поспіль, навіть коли електрику у місті вимикають. Загальна вартість кожної точки доступу, разом з роутерами, складає приблизно 100 доларів США.

Система непогано зарекомендувала себе у Кенії, де аналогічний проект був розпочатий на рік раніше.

Для тих, хто захоче зробити подібну саморобну мережу у нас - десь у місті чи у селі - за цим лінком знаходиться вся необхідна документація

Нещодавно ми писали про схожий проект альтернативної інфраструктури для Інтернету

інтернет свобода технології diy

Знак гривні
Знак гривні