Ісландці пишуть свою Конституцію через Інтернет

Нова Конституція Ісландії буде створена за допомогою внеску багатьох людей (crowdsourcing), через Інтернет і соціальні медіа.

Попередня Конституція була створена в 1944 році, коли країна стала незалежною від Данії (фактично, основний закон тоді був створений шляхом заміни слова "король" на слово "президент")

Після кризи 2008 року, коли жителі країни сильно постраждали від невдалих рішень своїх політиків, ісландці хочуть захиститися від подібних негараздів у майбутньому. У новій Конституції буде змінений спосіб обрання депутатів та призначення суддів, серед іншого, змінені механізми контролю і розділення влади між трьома гілками влади.

Спеціально створений конституційний комітет щотижня розміщує на своєму веб-сайті нові пропозиції щодо пунктів Конституції, які можна обговорити в коментарях або на сторінці у Фейсбуці, передивитися відео на Youtube, фото - на Flickr, слідкувати за оновленнями у Twitter.

Комітет буде враховувати пропозиції від громадян, що з'являються в онлайні. Час роботи комітету - з квітня по липень, після чого Конституція повинна бути прийнята на референдумі. До того, як почати роботу над своїм основним законом через інтернет, ісландці обрали (випадковим чином) 950 людей з усієї країни, які один робочий день працювали над принципами, що повинні бути закладені в Конституцію.

конституція інтернет реформи

Знак гривні
Знак гривні