Вийшов перший словник давньоасірійської мови. На його створення пішло 90 років.

Всього написано 21 том словника, визначено 28 тисяч слів мови, яка в наш час називається аккадійською (її діалекти - вавілонська та асірійська). Цей словник - не просто список слів з аналогами англійською. Кожне слово вкладено в культурний та історичний контекст, відтворений за допомогою сотень тисяч глиняних табличок з клинописом, що були написані в епоху з 3 тисячоліття до нашої ери і до 1 сторіччя нашої, у великих містах в долині річок Євфрату та Тигру.

Практично, це культурна енциклопедія месопотамської історії, суспільства, літератури, права та релігії. До речі, саме тут вперше в письмовому вигляді з'явилися значна частина великих історій, що пізніше були скопійовані у Старий Завіт.

Нагадаємо, що в цей культурний контекст також входять такі історичні фігури та епоси, як Хамурапі, "Гільгамеш", та Навуходоносор.

Дуже сильно дивує рівень практичних знань з математики та астрономії, підрахунки та спостереження подані в статтях про відповідні терміни в словнику.

Цікаво, що на перших сторінках останнього тому можна дізнатися про те, що в письмовій мові у народу, що створив перші міста з письменністю в історії людської цивілізації, не було різниці між "або" та "і".

Величезну по об'єму і значенню роботу виконав Чиказький Інститут Східних студій. Повний набір з усіх томів можна придбати за 1995 доларів. Однак, є ще краща новина: кожен з томів є доступним у вигляді pdf-файлів, безкоштовно, на цій сторінці.

мова словник історія

Знак гривні
Знак гривні