Нью-Йорк поставив у дію другу чергу свого нового міського чуда - парку Хай Лайн (ФОТО)

Парк Хай Лайн (High Line) - вражаючий приклад того, як креативність та турботливе ставлення про місто, його простір та його жителів дають можливість перетворити стару, занедбану інфраструктуру на місце відпочинку і спілкування.

Закинута лінія міського потягу 30-х років минулого сторіччя, що в деяких місцях піднята над Манхаттаном на 10 метрів, перебудована у піший парк відпочинку, з галявинами, місцями для огляду та ігор, лавками, точками харчування "з коліс", і навіть своїм готелем. Після того, як 8-го червня відбулося відкриття другої лінії, довжина цих сучасних "повітряних садів" складає близько 2.5 км. (Вигул собак та торгівля без дозволу суворо заборонена, до речі)

Цікаво, що ідея перетворити залізницю на парк - ініціатива групи місцевих мешканців, яка була створена в 1999 році. Мерія Нью-Йорку (з Майклом Блумбергом на чолі) в 2006 році розпочала будівництво, а в 2009-му була відкрита перша лінія парку. Дизайн створювали фірми найвищого класу. Дивіться фотографії внизу повідомлення, авторства Івана Баана (Iwan Baan)

Ось такою була High Line ще зовсім недавно

Один з отриманих ефектів парку - вздовж нього відбувається інтенсивна реконструкція нерухомості, через те, що до району з новим парком зріс інтерес мешканців міста. Значно більший непрямий ефект буде, за очікуваннями, від нового дружнього "міського простору" і "місця креативності" (це те, чого впритул не розуміють дикі забудовники Києва та інших українських міст).

Тому нам приходиться постійно нагадувати, що міські жителі існують не лише для генерування їх прибутку: закликаємо вас прийти 11 червня, в суботу о 13-00, на вул. Ярославів Вал 1, на марш захисників Києва, присвячений збереженню Андріївського Узвозу (так, його хочуть знищити забудовою)

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

дизайн архітектура місто Нью Йорк сценіум

Знак гривні
Знак гривні