На Черкащині засновано громадський рух „Моя хата не скраю”

5 червня в місті Христинівка на Черкащині, на центральній площі, місцеві мешканці заснували громадський рух „Моя хата не скраю”. На віче зібралось близько трьох сотень жителів.

За повідомленням джерел з правоохоронних органів, схожі заходи відбулися ще у шести районах Черкащини. Ініціатори громадської ініціативи зазначили, що ніякої синхронізації дій не було. Учасники зборів в Христинівці є членами різних партій та громадських організацій, однак вони принципово відмовилися від партійного брендування, тому що вважають це шкідливим.

Вимоги учасників громадського руху „Моя хата не скраю”:

1. Підтримати ініціативу політичних партій і громадських організацій щодо проведення всеукраїнського референдуму про заборону в Україні купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.
2. Вважати нелегітимною Верховну Раду України VI скликання та не визнавати прийняті нею після 27 березня 2011 року нормативно-правові акти, оскільки народні депутати України незаконно внесли зміни до Конституції і продовжили термін власних повноважень до жовтня 2012 року, незважаючи на те, що у ст. 5 Конституції України встановлено, що право визначати і змінювати конституційний лад належить виключно народу України і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
3. Визнати дії народних депутатів України узурпацією влади та посяганням на народний суверенітет і вимагати припинення повноважень парламенту та проведення виборів нової Верховної Ради в порядку, передбаченому ст. 16 Закону України «Про вибори народних депутатів України».
4. Запропонувати громадянам України, а також політичним партіям і громадським організаціям створити всеукраїнський громадсько-політичний рух, діяльність якого буде спрямована на забезпечення дотримання в Україні прав і свобод людини та проведення конституційної реформи, спрямованої на побудову в Україні правової держави та справедливого соціально-політичного устрою.

Автор повідомлення про збори, Михайло Басараб, пише у себе в блозі: Впевнений, лише такі місцеві ініціативи здатні розхитати сьогоднішню авторитарну стабільність. Опозиційні починання, які організовуватимуться згори, не матимуть жодного шансу. Результативним для протестної частини суспільства може стати лише індуктивний метод своєї самоорганізації. Дорога до успіху почнеться лише з низів.

Показово, що активність проявляє умовна територія Холодного Яру, драматично описаного у славному романі Василя Шкляра „Залишенець”, який здійняв нещодавно у державі вихор емоцій.

самоорганізація протести черкащина

Знак гривні
Знак гривні