ООН задекларувала доступ до інтернету як одне з базових прав людини

В доповіді, зробленій 3 червня Комітетом прав людини ООН, вказано що Інтернет є одним з найбільш потужних інструментів 21 сторіччя, за допомогою якого можна збільшити прозорість у діях тих, хто при владі та для організації співпраці людей для побудови демократичних суспільств.

Зважаючи на таку потужність Інтернету, є причини підозрювати що знайдуться сили, що бажатимуть поставити його під контроль. Для таки відтепер у ООН є наступне повідомлення: ”на обмін інформацією в Інтернеті повинно накладатися настільки мало обмежень, наскільки можливо - і то в тих виняткових та обмежених обставинах, коли цього вимагають міжнародне законодавство про (інші) права людини.

ООН наполягає, що “повна гарантія свободи висловлювань повинна бути нормою, і будь яке обмеження повинно розглядатися як виключення, і цей принцип не можна повернути в іншу сторону."

В доповіді ООН згадується декілька країн які вже просунулися у своєму законодавстві настільки, що гарантують доступ до інтернету громадянам: Естонія, Коста-Ріка, Фінляндія, Бразилія.

Доступ до інтернету визнано інструментом, що "допомагає економічному розвитку", та відзначено, що можливість доступу до Мережі захищає інші людські права.

інтернет оон права

Знак гривні
Знак гривні