Wikileaks: 22 роки тому на площі Тянаньмень не було масового вбивства студентів?

Телеграми дипломатичних представників США в Пекині, відправлені під час придушення протестів у місті 22 роки тому, були отримані Wikileaks, та оприлюднені сьогодні газетою The Daily Telegraph - вони частково підтверджують твердження офіційного Пекіну про те, що зранку 4 червня 1989 року, солдати не розстрілювали студентів на площі Тянаньмень.

Коротко, як витікає з нових витоків, відбулося наступне: студенти змогли побудувати систему барикад, яка дозволяла їм утримувати під своїм контролем центр міста декілька тижнів поспіль. За цей час вони встигли отримати підтримку від місцевого населення. Коли комуністична партія прийняла рішення про військовий стан і ввела в Пекін війська, на допомогу студентам прийшла частина жителів Пекіну, декілька тисяч спробували прорватися до центру міста. Саме на дальніх підходах до площі, за 5-6 км від центра міста відбулася кривава бійня - солдати, не в змозі розігнати людей кийками та сльозогінним газом, почали стріляти по натовпу бойовими набоями.

Пекін, 22 роки тому (Photo: AP Photo/Mark Avery)

У цей час близько 2000 солдат підкріплені 42 одиницями броньованої техніки, поступово оточили площу, де перебувало ~3 тис студентів. Після переговорів з військовими, студенти прийняли рішення залишити місце, і колоною, що вибудувала захисний периметер, змогли організовано вийти. При цьому на площі декілька людей загинуло. Ці свідчення дипломати США отримали від свого колеги з Чилі, що був присутній безпосередньо на Тянаньмень. Дуже схоже на те, що кількість жертв розгону на площі була значно менше ніж тисячі людей, як вважаєтся на сьогодні.

На разі, кількість жертв кривавої бані під час розстрілу протестуючих, що намагалися підійти до площі із західної частини міста, невідома.

Цікаво, що в 2009, Джеймз Майлз (James Miles), який був кореспондентом BBC в Пекині в той час і одним з головних джерел інформації про події, визнав що "у нього було невірне враження" і що масового вбивства на Тянаньмень не було, - насправді, "масове вбивство було в Пекіні".

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

Китай Wikileaks протести тянаньмень

Знак гривні
Знак гривні