Число Данбара є дійсним і для соціальних мереж: людський мозок дозволяє по-справжньому спілкуватися лише з 150 друзями

Антрополог Робін Данбар під час вивчення груп приматів в 90-х роках минулого сторіччя відкрив, що кількість зв'язків між їх учасникамі зростає в залежності від відносного розміру їх мозку, і є обмеженою. Для людини цей показник складає ~150 людей. Пізніше гіпотеза Данбара була підтверджена багаточисельними дослідженнями різних груп.

Більше того, це число зберігається на одному рівні довгий час - від розміру селищ епохи неоліту, до розміру контактних книжок в 20-му сторіччі.

Здавалося, стрімке зростання соціальних мереж, де можна отримати тисячі "друзів", змусить корегувати відкриття Данбара, і значно збільшити його число.

В районі 100-200 людей (вісь Х) знаходиться максимум актів спілкування, після збільшення кількості друзів, інтенсивність спілкування починає знижуватися

Це вирішили перевірити у своїй роботі "Validation of Dunbar's Number In Twitter Conversations" Бруно Гонкалвес з колегами з університету Індіани. Вони вивчали спілкування 3 мільйонів користувачів Твітеру впродовж 4 років (всього - 380 млн твітів)

Ось що з'ясувалося - якщо рахувати друзями тих, хто спілкується з вами періодично - а не просто одноразові спілкування (або факт того що вас, або ви когось зафоловили), то їх кількість складає від 100 до 200 людей, що приблизно дорівнює числу Данбара.

Люди просто стомлюються постійно спілкуватися з більшим числом знайомих - схоже, це фізичне обмеження нашого мозку. І тому технологічні новації в спілкуванні, такі як інтернет та соціальні мережі, все одно не в стані подібне обмеження подолати.

наука психологія спілкування твітер

Знак гривні
Знак гривні