Посол Євросоюзу в Україні представив звіт, з якого можна зробити висновок про погіршення ситуації в Україні за 2010 рік

Жозе Мануель Пінту Тейшейра, посол ЄС в Україні, представив сьогодні на прес-конференції нові рішення організації щодо країн-сусідів та звіт по співпраці з Україною.

Вчора ЄС прийняв цікаве рішення, і створить два фінансових інститути - інструменти, через які буде допомагати країнам сусідам (схоже що в першу чергу йдеться про Єгипет, Туніс, Лівію, але не виклочено, що частина фінансування буде і для інших сусідів, наприклад Грузію, Україну та Молдову). Близько 5 млрд євро можуть бути спрямовані не лише на підтримку недержавного сектору, але й вперше - на політичні партії, що відповідають принципам демократії.

У звіті про співпрацю з Україною посол константував, що по багатьом напрямкам відбулося погіршення ситуації з дотриманням європейських стандартів урядування, відкритості, демократії. Повністю звіт Євросоюзу по Україні читайте тут.

Після виступу посла журналісти запитували: (зміст відповідей наводимо у дужках)

про квотування зерна (посол знає, що проблема з непрозорим виділенням квот існує),

про митний союз по формулі 3+1 (Україна може робити що хоче, але одночасно може бути членом лише одного митного союзу - або з Європою, або з Росією)

про візит послів західних країн до Генпрокуратури, коли там "закривали" Тимошенко (вони приїхали на запрошення Генпрокурора, а не по своїй ініціативі),

про новий закон про тендери (декількарічні спроби ЄС допомогти із створенням закону призвели зрештою минулого літа, до того що він був прийнятий - однак одразу почалися поправки, які нівелюють сенс. Що стосується закону про тендери, який був прийнятий 17 травня, - офіційна реакція з"явиться найближчим часом, і вона буде негативною, не дивлячись на те, що в ньому формально враховані декілька побажань ЄС)

Цікаво, що відповідаючи про тендерний закон, Тейшейра сказав: "це чудовий приклад дуже складного процесу, який міг би бути дуже простим". Якби наші урядовці і законодавці діяли в своїх інтересах хоча б трохи менше, ніж повністю - додамо ми від себе

єс посол звіт

Знак гривні
Знак гривні