Майдан в Іспанії: на площі Пуерта дель Сол десятки тисяч людей і наметове місто (ФОТО, ВІДЕО)

Подібні акції протесту проходять в Барселоні, Валенсії та Севільї. Акція у Мадриді триває вже тиждень, однак мало висвітлювалася у світових ЗМІ - так, перший репортаж BBC з'явився лише вчора. Люди протестують з приводу заходів економічного характеру, якими правляча соціалістична партія намагається подолати кризу.

Учасники акцій стверджують, що дії уряду призвели за останній рік до зостання безробіття до 21.3%, та ще більше погіршило ситуацію в економіці.

Настрої частини людей на площі - не анти-урядові, але спрямовані проти двох найбільших політичних партій, які змінюють одна одну, однак нічим не відрізняються.

Пряма відеотрансляція з іспанського Майдану. Судячи з атмосфери, це щось дуже схоже на нашу Помаранчеву Революцію , люди розуміють що знаходяться у центрі дуже важливих змін.

Влада країни заборонила проведення акції, однак люди не звертають увагу на це обмеження. 22 травня в країні відбулися місцеві та регіональні вибори, проте шеф поліції заявив що на цей раз поліція не буде втручатися і зносити наметове містечко, хоча формально акцію можна назвати (контр)агітацією.

Більше фотографій з акції протесту в Мадриді

Акції протесту розпочалися на початку травня. На 15 травня було призначено акцію в 15 найбільших містах Іспанії, так народився рух 15-М. Платформою, яка зібрала більшість сил в одну парасолькову коаліцію, став сайт авторитетної в Іспанії організації"Реальна демократія прямо тепер" (Democracia Real Ya), мобілізація пройшла через соціальні мережі Твітер(#Spanishrevolution #nolesvotes) та Facebook. Організатори вирішили повторювати протести кожну ніч, аж до дня виборів що пройшли в неділю, 22 травня.

У минулий понеділок поліція розігнала наметове містечко, однак за допомогою соціальних медія (твітер в першу чергу), десятки тисяч людей знову зібралися на площі, і наметове містечко було відновлено. Чекаємо на подальший розвиток подій, станом на 11:30 32 травня, намети в центрі Мадриду залишаються стояти, акція триває.

Оновлено: Соціалісти з тріском програли вибори, і втратили владу на місцях практично в усіх регіонах Іспанії. У виграші виявилася опозиційна партія, яка насправді за думками багатьох іспанців, не особливо відрізняється від правлячої.

Тим часом молодь, що розпочинала протести, збирається залишатися в наметах як мінімум ще тиждень, до 29 травня.

Відеорепортаж з життя наметового містечка:

---

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

революція намети іспанія відео майдан мадрид Фото

Знак гривні
Знак гривні