По-справжньому реальна політика: регіонали будуть безкарно і безконтрольно дерибанити 100 млрд. гривень щорічно

Повний репост з блогу Лесі Оробець:
Сьогодні мали розглянути в другому читанні законопроект котрий змінює правила тендерних закупівель (№7532), який, у разі прийняття його без змін, дозволяє тихенько розпилювати щороку понад 100 млрд грн державних закупівель. Детальний аналіз усіх загроз законопроекту тут.

Місяць тому на засідання профільного комітету ВРУ з питань економічної політики вдалося продавити в цей проект кілька важливих поправок (написані експертами Transparency International ), які значно обмежують інструментарій вимивання коштів.

Як виявилося сьогодні, комітет так і не передав до Верховної Ради табличку з проголосованими поправками (так звану «порівняльну табличку»). Мета одна: швиденько проголосувати закон без включення в його кінцевий текст антикорупційних правок, що є прямою фальсифікацією рішення комітету.

Для журналістів подаю скани поправок з порівняльної таблиці, що їх комітет підтримав. Сподіваюся, що це остудить окремі гарячі голови, яким від жадоби остаточно зриває дах. Уповаю на адекватність працівників секретаріату комітету, які точно сядуть, якщо підпишуть фальсифіковані документи.

Одну з ключових поправок, комітет врахувати не захотів. Якраз ця поправка мала ліквідувати можливість нічим не обмеженого вимивання бюджетних коштів по процедурі закупівлі в одного учасника.

Спробую відбити її в залі. Ключова небезпека в тому, Партія регіонів захоче провести закон по скороченій процедурі, не обговорюючи правки. Проте тоді увесь негатив закону з ними розділить Литвин.

Тут обґрунтування важливості кожної внесеної поправки.

дерибан тендери

Знак гривні
Знак гривні