Останні новини з Японії: на першому блоці Фукушима-1 знизився рівень радіації

Це відбулося після того, як на реакторі вдалося встановити систему тимчасових повітряних фільтрів - вентилятори переганяють повітря у фільтраційні елементи, що затримують радиоактивні частки.

Також, на першому реакторі продовжується закачування азоту в металевий контейнмент (щоб запобігти вибуху водню) та розпочалися роботи по створенню постійної системи охолодження, що повинна працювати у наступні пів-року. Схожа система будується на реакторі номер 3. Нагадаємо, історію розвитку подій на всіх реакторах станції можна подивитися на нашій інтерактивній інфографіці.

Басейн з відпрацьованим паливом на реакторі номер 4 відтепер охолоджується водою за допомогою найбільшої у світі пересувної бетонної помпи, яку перевезли з США (попереднє покоління таких помп допомогло у свій час створити саркофаг на Чорнобильскій АЕС). До речі, назву помпи, що звучить як "Путцмейстер" ви зможете легко перекласти самі, якщо візьмете до уваги, що у нас замість букви "у" звикли у цьому слові використовувати букву "о".

Тим часом життя Японії продовжується, і вона продовжує дивувати весь світ несподіваними рішеннями у моді та технологіях. Компанія Neurowear випустила на ринок "некомімі" - обруч на голову у вигляді котячих вух, які контролюються за допомогою сенсорів, що вловлюють електросигнали мозку. За твердежнням виробника, якщо ви зосереджені - вуха піднімаються догори. Якщо розслаблені - відповідно, опускаються донизу.

японія майбутнє фукушима

Знак гривні
Знак гривні