АЕС Фукушима-1: план дій по стабілізації ситуації на реакторах

Сьогодні - 25 років трагедії в Чорнобилі, що залишається найстрашнішою катастрофою на АЕС за весь час їх існування. Наслідки другого за масштабами лиха, на АЕС Фукушима, намагаються обежити прямо зараз: компанія-оператор станції оприлюднила план стабілізації реакторів, після руйнувань у наслідок землетрусу, цунамі та вибухів водню.

На Фукушима-1 є чотири гловних проблеми, які необхідно буде вирішувати ще як мінімум пів року:
- Охолоджувати активні зону реакторів 1, 2, 3 (котли з ядерним паливом)
- Охолоджувати басейни з відпрацьованим паливом
- Зменшити викиди радіації
- Вирішити проблему радіоактивного забруднення, що вже сталося

Наразі, найбільш нагальною на поточному етапі є проблема охолодження актвиної зони.

Ще і сьогодні, працівники станції охолоджують реактори за допомогою тимчасових помп, у наслідок чого вже накопичилася велика кількість радіоактивної води, що пройшла кріз забруднену сердцевину реакторів.

Карта рівнів радіації на Фукушима-1, яку оприлюдили вчора, 25 квітня

Відновити роботу старої основної системи охолодження, у якій вода охолоджувач рухалася по замкненому колу - немає змоги, через те що вона частково зруйнована, а також через те, що багато її частин дуже сильно радіаційно забруднені, і з ними не можуть працювати люди.

Тому компанія-оператор у своєму довгостроковому плані ліквідації аварії, який був оприлюднений нещодавно, повідомила про намір створити нову систему охолодження, що буде діяти паралельно старій.

У зв'язку з цим вони відсьогодні на Фукушима-1 почали закачувати воду безпосередньо в контейнмент - велику металеву оболонку, всередині якої знаходиться котел реактора. Такий метод ще ніхто і ніколи не використовував. Далі, вода з контейнменту буде спрямовуватися у котел, а з котла - відводитися в третє місце, де її охолоджуватимуть, і після того - знову подаватимуть в контейнмент. Таким чином буде відновлено замкнений цикл.

Цей метод дуже ризикований з багатьох причин - наприклад, новопрокладені труби, які будуть йти просто "по землі", можуть бути пошкоджені у випадку нового землетрусу. Однак найбільший ризик - якщо контейнменти реакторів дійсно пошкоджені (щодо цього існують підозри). Тоді вся ця схема під загрозою, тому що сильно-радіоактивна вода буде щерез тріщини в них потрапляти назовні.

Однак вибору немає, і плану Б схоже не існує - іншй варіант, не робити нічого, також неприпустимий.

Нагадаємо, історію розвитку ситуації на усіх реакторах АЕС Фукушима-1(яка мало змінилася з кінця березня), можна подивитися на нашій інтерактивній інфографіці.

японія аварія фукушима

Знак гривні
Знак гривні