Нові супутникові виміри дозволили дуже точно визначити форму гравітаційного поля Землі - геоїд

Форма гравітаційного поля Землі - так званий геоїд - відіграє важливе значення в геодезії, геофізиці, точному вимірюванню координат тощо. Якщо уявити собі всю Землю, покритою Океаном - який знаходиться в спокої, без припливів та цунамі - його поверхня буде геоїдом. Це гладенька поверхня, на якій тим не менше є нерегулярності - заглибини та підйоми (вони викликані різницею у масах земних порід та структур, що знаходяться в тій чи іншиій місцевості ).

Геоїд також характеризується тим, що на його поверхні рівень гравітації однаковий, а сила тяжіння завжди перпендикулярна цій поверхні.

Як правило, замість геоїда до останнього часу у розрахунках точних координат, карт та інших просторових показників виористовували так званий референтний еліпсоїд - набагато простішу з точки зору математики фігуру (деформовану вздовж однієї або двох вісей сферу) .

Про складність моделі справжнього геоїда можна дізнатися з формул у цій статі на Вікіпедії.

Цікво, що наявна тепер інформація про геоїд, показує що він відрізняється від ідеального еліпсоїда незначно (відхилення вкладається в діапазон від -100 метрів до +100 метрів ). Порівняйте це з відмінностями у висоті над рівнем моря поверхні Землі - яка складає від мінус декілька (океанські впадини) до плюс декількох кілометрів (найвищі гори).

На картинці, яку отримали після декількарічних замірів спеціального супутника двічі показано (без збереження масштабу зображення) рівень відхилення від ідеального еліпсоїда - за допомогою кольору (червоний - вище, синій нижче) до деформації у формі поверхні - вище і нижче. Однак не забувайте, що масштаб не збережено - насправді геоїд майже ідеальний (якщо порівнювати з його розмірами) еліпсоїд (таким чином кратинка трохи збиває з пантелику, щоб наочніше показати в яких місцях Землі є більші гравітаційні аномалії)

наука земля космос

Знак гривні
Знак гривні